Andrei Safonov: €žE greu de solutionat conflictul cand membrii formatului €ž5+2" lupta intre ei"



Agentia de stiri Info-Prim Neo desfasoara un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Andrei Safonov, redactor-sef al ziarului „Novai Gazeta" din Bender, vicepresedinte al Fundatiei „Centrul pentru apararea drepturilor omului din Transnistria".

 

- Cum vedeti solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?

- Deoarece este clar ca, chiar si Rusia nu are de gand sa recunoasca independenta Republicii Transnistrene, iar Moldova unitara este o stafie a inceputului anilor 90, este evident ca partile ar putea ajunge la un numitor comun pe teren federal - confederal. Pur si simplu, ele sunt egale ca putere si ca sustinere externa si nu-si pot impune conditiile lor. Solutionarea conflictului, in astfel de conditii, este posibila doar in baza unui compromis cinic intre Rusia, SUA, Ucraina si Uniunea Europeana: cand acesti actori vor imparti intre ei harta geopolitica a sud-estului fostei Uniuni Sovietice („ tie atat, mie atat etc.), atunci ei vor putea influenta Chisinaul si Tiraspolul si ii vor putea obliga sa-si cedeze reciproc. Benevol Republica Moldova si Republica Transnistreana nu vor ceda una alteia, acest lucru este evident. Dar, deocamdata, Rusia ameninta Ucraina ca va avea probleme din cauza orientarii euro-atlantice, SUA se cearta cu Moscova de la Scutul Anti- Racheta, UE are interesele ei... E greu de gasit un punct comun in problema transnistreana, cand membrii „5+2" se bat la nivel international. Termenii solutionarii depind doar de rezultatele comertului lor geoplolitic, nu de noi.

 

- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului Republica Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?

- Conducerea Moldovei are un pachet pozitiv de propuneri concrete, dar acum se cere sa se puna oficial pe masa un proiect clar, unificat a intelegerii de delimitare a functiilor intre Republica Transnistreana si Republica Moldova. Este clar ca nu se poate vorbi despre o reglementare a situatiei pe baza unitara si in baza Legii anului 2005. A ramas putin timp pentru stabilirea planului, pentru ca in iulie toti vor pleca in concedii. Ramane neclar daca s-a transformat pachetul moldovenesc in ceva unitar sau nu. Eu nu exclud faptul ca, in ultimul moment, Rusia va pune pe masa planul ei de solutionare cu denumirea conventionala „ Kozak-2". 

 

www.info-prim.md