Anatol Croitoru: Moldova va solutiona conflictul transnistrean doar atunci cand va renunta la CSI
Anatol Croitoru: R. Moldova va putea obtine rezultate concrete in solutionarea conflictului transnistrean doar atunci cand va renunta la CSI si la principiul de neutralitate.
Agentia de stiri Info-Prim Neo desfasoara un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Anatol Croitoru, director executiv al Asociatiei de Cultura si Drept „Transnistria".
- Cum vede organizatia pe care o reprezentati solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?
- Solutionarea diferendului transnistrean este posibila, in primul rand, prin indeplinirea conditiilor asumate de catre Federatia Rusa in 1999 la Istanbul si anume: retragerea munitiilor si dezarmarea armatei separatiste, aceasta fiind inarmata si sustinuta pana in prezent de catre Rusia. De asemenea, este absolut necesara scoaterea tuturor granitelor separatiste din zona de conflict, a vamelor si fortelor pacificatoare conduse de Rusia, deoarece s-a demonstrat in decurs de 16 ani ca acestea nu au facut nimic in reglementarea conflictului transnistrean. Pacificatorii rusi pot fi inlocuiti cu observatori din Europa veche - din Franta, Germania sau din alta tara. Toate aceste conditii pot fi indeplinite in termen scurt, doar daca guvernarea R. Moldova s-ar impotrivi fara frica Rusiei.
- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?
- In opinia mea, pe parcursul acestor 16 ani nu s-a intreprins si nu se intreprinde nimic eficient si adecvat pentru solutionarea conflictului transnistrean. O dovada incontestabila este faptul ca suntem si la ora actuala intr-un conflict inghetat. Consider ca R. Moldova va putea obtine rezultate concrete in solutionarea conflictului transnistrean, doar atunci cand autoritatile vor renunta la statutul de stat-membru al Comunitatii Statelor Independente (CSI) si la principiul de neutralitate. O alta conditie ar fi aderarea la Organizatia Atlanticului de Nord (NATO) si ls Uniunea Europeana, pentru ca populatia de pe ambele maluri ale Nistrului isi doreste acest lucru. De asemenea, prin indeplinirea acestor deziderate s-ar crea mai multe locuri de munca si vor aparea noi investitori din tarile europene.