ONG-isti din toate satele, uniti-va!
Comentariu de Radu Gorincioi
Primavara aceasta a fost bogata in evenimente remarcabile. Societatea civila din Moldova a celebrat Saptamana Voluntarului, Ziua Pamantului, Zilele Libertatii Presei, Ziua Europei, Ziua Victoriei, Ziua fara Tutun etc.
Chiar si cei mai sceptici au putut auzi, observa, participa la diferite actiuni ca simpatizanti sau, pur si simplu, din curiozitate. Nici deputatii din Parlamentul Republicii Moldova nu au ramas reticenti la aceste manifestari, demonstrandu-si dragostea fata de natura, animale si chiar fata de oameni prin implicarea directa in unele activitati...
Gandind la toate cate se realizeaza pentru binele societatii, nu putem sa nu fim mandri de acele proiecte si initiative, care prind viata in societatea noastra. Bucuria aceasta pentru noi, colectivul de redactie, este dubla, atunci cand prin intermediul revistei reusim sa le mediatizam ca exemple de bune practici si pentru alti reprezentanti ai societatii civile.
... Si totusi, ceva e putred in Moldova noastra. Proiectele nu mai iau foc ca altadata si tinerii nu mai sunt atat de inaripati de voluntariat, iar activistii de ieri au luat calea business-ului si a strainatatii. De parca ceva ne lipseste in viata asociativa...
Se spune ca increderea in schimbare e ceea ce misca lumea, caci pentru a schimba ceva in jur – trebuie doar sa crezi sincer in ceea ce faci! Iar pentru a reusi cu adevarat – trebuie sa-i convingi si pe altii.
Ce poti face de unul singur? Ce poate face un ONG intr-o lume supusa tendintelor de globalizare si fragmentare? Dar, v-ati intrebat vreodata, cate lucruri minunate am putea face impreuna, sute si mii de persoane si organizatii, unite de aceeasi cauza comuna?
Dincolo de iluzia utopiei, solidaritatea a fost si ramane a fi cea mai mare forta umana. Este ceea ce a pus fundamentul marilor culturi si civilizatii, cu vestigiile lor istorice. Dar o cultura civica presupune un anumit grad de participare la viata comunitatii si o mare responsabilitate sociala. În lipsa acestei solidaritati, campaniile de advocacy initiate recent in Moldova au putine sanse sa reduca nivelul de coruptie, sa sporeasca gradul de voluntariat civic ori a participarii tinerilor la alegeri. Daca scopul adevarat al acestor campanii este cel declarat, atunci e timpul sa facem un apel sincer: ONG-isti din toate satele, uniti-va! Si chemarea la schimbare ar putea fi auzita.
Sursa: www.forum-civic.ong.md