Anatol Petrencu: Diferendul transnistrean poate fi solutionat prin impunerea clara de catre Chisinau

Anatol Petrencu: Diferendul transnistrean poate fi solutionat prin impunerea clara de catre Chisinaul oficial a cerintei de retragere a Armatei a XIV.

Agentia de stiri Info-Prim Neo desfasoara un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Anatol Petrencu, presedintele Miscarii social-politice „Actiunea Europeana" (MAE).

- Cum vede organizatia pe care o reprezentati solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?

- Miscarea „Actiunea Europeana" considera ca diferendul transnistrean este cel mai important in sfera politica a Republicii Moldova. Noi pornim de la urmatoarele premise: hotarele Republicii Moldova sunt cele mostenite de la fosta RSS Moldoveneasca, frontiere recunoscute de marile puteri; Constitutia prevede integritatea teritoriala a statului Republica Moldova; regimul separatist de la Tiraspol este unul nelegitim, impus cu forta armelor de catre Federatia Rusa in 1992 si sustinut de aceasta putere pana in prezent. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Lege privind diferendul transnistrean, lege acceptata unanim si care permite solutionarea acestui conflict.

- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?

-Consideram ca autoritatile de la Chisinau au toate parghiile necesare pentru a solutiona problema (au sustinerea forurilor internationale, sustinerea opiniei publice din R. Moldova, au structurile necesare realizarii obiectivului propus). Ceea ce caracterizeaza actuala guvernare este lipsa de vointa politica in solutionarea problemei, solidarizarea PCRM, cand ascunsa, cand pe fata, cu regimul separatist de la Tiraspol.

MAE considera ca diferendul transnistrean poate fi solutionat prin impunerea clara de catre Chisinaul oficial a cerintei de retragere de catre Federatia Rusa a Armatei a XIV si a armamentului de la Cobasna, sustinerea plenara a populatiei din raioanele separate prin oferirea unor programe de asistenta sociala, culturala, economica etc., prin intrarea R. Moldova in NATO si UE. 

 

www.info-prim.md

 

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola