Radu Vrabie: Guvernul ar trebui sa implementeze legile adoptate in cadrul Planului de Actiuni RM-UE
- Cum vedeti solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?
- In opinia mea, reglementarea conflictului transnistrean depinde de foarte multi factori. Unii depind de Moldova. Altii, cum ar fi interesele actorilor externi, in mare parte, sunt dincolo de capacitatea noastra de influenta. Printre factorii externi, trei sunt de importanta majora: Rusia, Uniunea Europeana si Ucraina.
Cu toate ca in ultimii ani au avut loc o serie de evolutii pozitive vizand sporirea implicarii UE si a Ucrainei in eforturile de reglementare a conflictului, totusi aceste influente pozitive nu sunt inca in masura sa contrabalanseze rolul pe care il joaca Moscova. Or, Federatia Rusa nu da semne ca ar dori o reglementare viabila, caci aceasta ar insemna pierderea controlului asupra viitorului Moldovei. Este evident ca Rusia nu doreste pierderea Moldovei, mai ales impreuna cu Transnistria, din sfera sa de influenta si isi doreste o reglementarea care ar mentine si intari, poate sub alte forme, controlul exercitat asupra politicii externe a Chisinaului.
Nu vad motive de optimism ca situatia s-ar putea schimba pe termen scurt. Dar cred ca, in cazul in care Moldova ar face totul ce depinde de ea - reforme si europenizarea tarii, in cativa ani ar putea, impreuna cu Uniunea Europeana, transforma fundamental contextul intern pentru reglementare ....
- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?
- Rezolvarea conflictului transnistrean reprezinta o prioritate pentru conducerea Republicii Moldova. Totusi, calea aleasa este una greu de realizat, caci Chisinaul vede in Rusia principala sau chiar singura cheie in reglementarea conflictului transnistrean si mizeaza pe relatia bilaterala cu Moscova. Or, Rusia nu da semne ca si-ar dori o reglementare viabila pentru conflictul transnistrean si, in acest sens, negocierile directe nu vor aduce un rezultat asteptat de Chisinau.
Pe de alta parte, initiativele de intarire a masurilor de incredere, propuse de presedintele Vladimir Voronin sunt masuri care pot rezolva unele probleme social-economice pentru locuitorii din stanga Nistrului, insa, ele nu pot fi realizate deoarece administratia de la Tiraspol politizeaza grupurile de lucru create.
Pentru obtinerea unor rezultate pozitive pentru Republica Moldova, Guvernul ar trebui sa implementeze in practica legile adoptate in cadrul Planului de Actiuni UE - RM si sa incerce sa obtina cat mai mult sprijin extern, in special din partea UE.