Calcea Doina: ,,Sunt ceea ce creez"

Reporter, studentă, voluntară, soră și prietenă sunt unele din puținele substantive care o caracterizează pe Doina Calcea, studentă în anul I la Faculttaea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.

Am cunoscut-o la  ,,Arena Tinerilor  Jurnaliști și am fost impresionată de  numărul mare de activități  în care se  implică, însă cu  zâmbetul pe buze  spune  să  și-ar dori să facă și  mai  multe, astfel nu ar avea timp absolut  deloc  de  plictiseală. Cu forțele proprii, Doina, a dat naștere  site-ului Oblivion.md, acesta fiind spațiul unde se simte hotărâtă și împlinită.

1418407 699946283371692 355942296 n

De ce ai ales Faculttaea de  Jurnalism ?

Sunt o fire  creativă și nu imi place sa stau pe loc la propriu. De un an activez în acest domeniu , cred ca imi completează firea artistică.  Îmi place să fiu mereu în acțiune, să  disuct și să inventez ceva nou, astfel jurnalismul era inevitabil pentru mine.

In ce proiecte ești implicată în prezent?

In present mă implic în  organizarea concursului național ,,Oratorul Anului’’, un concurs pentru tinerii ce doresc să se afirme și au abilitați de orator. Sunt membru în ,,Arena Tinerilr Jurnaliști“, un proiect care mă ajută să cunosc în fiecare săptămână o  persoană public  din  Moldova de la  care neapărat învăț câte ceva nou.

Cum ai devenit voluntară la ,,Cinemaglia?

În vara 2012  întamplator am dat de o stire pe internet despre un proiect de film fara prea multe detalii, am mers la ei cu initiativa sa scriu un reportaj însă fără succes, după căteva zile aveau nevoie de voluntari pentru proiectul ,,Cinemaliga’’ am trimis CV-ul si am fost acceptată, și in acel moment mi s-a schimbat total viziunea despre acest domeniu. Deși până atunci credeam că în Moldova nu se fac filme, am cunoscut o mulțime de oameni extremi de talentați. Am încercat și eu să intru în această lume, să ies din anonimat și să învăț cveva util.

Am făcut voluntariat și în cadrul campaniei sociala de prevenire a suicidului la copii "Tu nu esti singur!"

În ajunul Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului în septembrie 2012, am încercat să încurajam societatea să fie receptivă faţă de problemele adolescenţilor. Astfel, ziua de duminica a fost una deosebita, cu jocuri de şah, desene, dar şi plimbari cu rolele şi bicicletele. Campania "Tu nu eşti singur!" a fost organizată în contextul  în care în ultima perioadă a crescut numărul minorilor din ţara noastră care recurg la suicid, astfel noi am vrut să promobăm frumuseția vieții

Ce inseamna voluntariatul pentru tine și ce rol are în dezvoltarea ta?

Cred că este unica modalitate de a cunoaște oameni geniali  pe care în mod normal nu-i poți cunoaște, în cazul meu am cunoscut o mulțime de oamenii . Am un spectru mult mai larg asupra creației, mă ajută să devin mai hotărâtă, mai sigură în tot ce fac.

Cât de important este voluntariatul și activitățile extra-școlare pentru tinerii din ziua de azi?

Pentru mine este foarte importante și consider că tinerii ar trebui să se implice, deoarcele vor avea doar beneficii din urma acestor activități. Personal regret mult că nu m-am implicat mai devreme în astfel de proiecte.

Cum vezi voluntariatul din R.Moldova?

Abia acum se dezvoltă acest domeniu și il consider foarte esențial pentru că s-a legea prin care perioada de voluntariat este ca staj de muncă si cred că pe viitor va progresa. Pot da un sfat tinerilor de a se implica si a se informa despre proiectele sociale pentru  că  chiar se  merită.

Ce ai face daca ai fi presedinte o zi?

Foarte bună întrebare ..Îmi doresc foarte multe să schimb Moldova chiar dacă sunt zile când vreau să plec și să nu mai revin. O zi cred că e prea puțin pentru a schimba. Aș investi în studii de calitate și tineri talentați, in proiecte internaționale, imi doresc cât mai multe intreprinderi de stat, de exemplu în Franta 80 % din  populatie vor să muncească la stat , as fi cu inima împăcată să ajungem la asemenea rezultate, un scop primordial ar fi ca familiile să fie impreună , ca copii să primească educație de la ambii părinti, pentru că familia este baza societății.

Daniela Timofti