Anastasia Cucuruz, fata cu suflet civic!
Anastasia Cucuruz este studentă la Facultatea de Economie, din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Ea însă a demonstrat că spiritul de economist se înţelege perfect cu munca de voluntariat, dovezi fiind diversele acţiuni civice în care se implică. Fire activă şi ambiţioasă, Anastasia este mereu în febra evenimentelor, alături de colegii ei din Asociaţia Civică Internaţională “Hyde Park”. Mai multe despre munca ei cu spirit civic, vă las să o descoperiţi în materialul de mai jos.
Care este istoria ta de voluntariat?
Am început activitatea mea de voluntariat alături de Asociaţia Civică Internaţională ”Hyde Park”, în 2012. Primul proiect în care m-am implicat a fost unul de completare a fondului de carte în limba română a penitenciarelor din Republica Moldova. ”O carte pentru penitenciar”, era atunci abia la prima ediţie.
A doua ediţie am decis s-o coordonez eu şi am insistat să prioretizăm revizuirea bibliotecilor din penitenciarele de minori. În final, un lot de carte de peste 100 de unităţi a ajuns la destinaţie. Au fost implicate zeci de persoane dispuse să participe oricând la o iniţiativă de acest gen, iar eu am rămas în primul rând cu satisfacţia primului proiect dus până la final.
În continuare m-am manifestat ca voluntar în cadrul proiectului ”Curaj.TV”. Mediatizarea portalului şi editarea conţinutului său sunt responsabilităţi delegate mie începând cu octombrie 2013, până în prezent.
Recent, oarecum neaşteptat, chiar şi pentru mine, am devenit coordonator al Festivalului de Film ”Amatorul”, ediţia a V-a. La patru luni de activate în cadrul proiectului şi la distanţă de alte şase până la finalizare, afirm hotărât că e proiectul meu de suflet!
Cu puţină răbdare şi multă dăruire, fiecare novice în materie de voluntariat va descoperi ce anume face cu cea mai mare plăcere. În acel moment de fapt începe partea cea mai interesantă!
Ce te motivează să te implici civic?
Întradevăr, în calitate de voluntar, din varietatea de domenii (social, ecologic, cultural ş.a), segmentul civic e cel ce mă reprezintă. Toată viaţa mea, conştientă am crezut că putem schimba ceva, trebuie doar destul de mult să vrem. Ghidată de această convingere, am debutat. Rezultatele ce le-am văzut pe parcurs doar au întărit în mintea mea această idee. Acum cu siguranţă, alături de ”Hyde Park” sau detaşat de el, n-aş mai putea trăi în alt ritm. O fi de bine sau de rău, când mă avantajează şi când am de pierdut din asta, e un subiect aparte.
Ziceai că eşti membru activ al organizaţiei ”Hyde Park”. Ce te-a determinat să te alături acestui grup?
Deschiderea pe care au manifestat-o începând cu prima interacţiune. Au crezut în mine şi mi-au dat undă verde în a implementa în cadrul Organizaţiei orice idee năstruşnică îmi venea în minte, privilegiu pe care nu-l oferă unui învăţăcel nici un alt ONG.
În ce acţiuni civice ai participat?
Cea mai recentă acţiune civică, cu implicarea mea, a avut loc în vara acestui an. Împreună cu alţi câţiva colegi am iniţiat un protest on-line, atunci ceream insistent reformarea sistemului educaţional preuniversitar. În rezultatul multiplelor dezbateri organizate, am elaborat şi o petiţie. Fiind semnată de câteva sute de foşti şi actuali învăţăcei, ulterior a fost înaintată Ministrului Învăţământului.
La câteva luni distanţă, cu satisfacţie observ în declaraţiile periodice ale Ministrului Maia Sandu privind segmentele nefuncţionale din sistem, şi frânturi din ceea ce am afirmat atunci noi. Dacă am contribuit la identificarea problemelor din şcoli, o consider un indiscutabil succes.
La fel, permanent mă implic în toate activităţile Organizaţiei privind promovarea drepturilor omului precum şi monitorizarea respectării lor. Înregistrarea video a abuzurilor/ilegalităţilor observate precum şi semnalarea lor ulterioară autorităţilor responsabile, e activitatea mea zilnică. Cine poate filma? Corect, oricine poate filma!
Cât de activi civic sunt tinerii din Republica Moldova?
Privind din prisma optimismului meu incurabil aş zice că-s mai activi ca ieri, dar mai puţin activi ca mâine. Desigur nu mai suntem în anii ’90 când unicii voluntari erau străinii, care dealtfel se implicau prioritar pe segmentul social sau ecologic.
Cu fiecare zi avem tot mai mulţi tineri deschişi. Influienţaţi de curentul european, ei conştientizează şi îşi asumă statutul de cetăţean cu toate drepturile şi responsabilităţile ce le implică. Odată gustând din libertatea subordonată legii, va fi deosebit de greu să le bage iar cineva conştiinţa în colivie. Înaintăm cu paşi mici, dar siguri, iar partea frumoasă e că-i un proces ireversibil.
Iuliana Mămăligă