Ana – Maria Veverița : o lecţie de viaţă
O fată plină de viață, talentată, puternică și … extrem de ambițioasă. Crează, scrie, descoperă, învață, trăiește. A studiat sociologie și administrație publică și nu se oprește aici. Muncește cot la cot zilnic alături de o echipă de oameni care o inspiră, coordonează un program susținut de europeni ce are drept scop promovarea bunelor practici ale autorităților publice locale, cochetează cu jurnalismul și face niște fotografii splendide. Ea este Ana – Maria Veverița.
În ce proiecte ești implicată în prezent?
Viața mea, cu toate bucuriile și greutățile sale, este proiectul în care îmi investesc toate visele. Deși este un proiect ce necesită timp, curaj și multă dedicare, aduce cu el o sumedenie de momente frumoase. Aceste momente unice sunt parte a activităților noastre cotidiene, pe care noi, mai nou, le numim proiecte. Ar fi prea multe pentru a le enumera pe toate. Totuși, vorbind pe limba noilor manageri ai lumii moderne, proiectul în care sunt implicată acum are titulatura de ,,Programul Bunelor Practici” ale autorităților publice locale din Republica Moldova, o competiție pentru toate autoritățile locale din țara noastră de a-și face auzite cele mai reușite realizări la nivel de comunitate. Este extraordinar să descoperi inițative care merită a fi apreciate, oameni buni cărora le pasă de viitorul localității în care s-au născut și trăiesc și primari care nu încetează să lupte pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor. O bună practică la nivel local înseamnă istorii de succes, parteneriate și inovație, iar Programul Bunelor Practici vine, în acest sens, să asigure durabilitatea acestor inițiative prin schimbul de cunoștințe, abilități și experiențe.
Ce rol are IDIS “Viitorul” în viața ta. Cum ți-a schimbat viața?
Realizarea profesională joacă pentru fiecare dintre noi un rol semnificativ, la fel ca și în cazul meu, de altfel. Deși auzisem despre IDIS „Viitorul” ceva mai demult, am făcut cunoștință cu această instituție când eram pe băncile facultății și muream de nerăbdare să îmi pun în practică cunoștințele de la orele de studii. Așa am cunoscut o echipă unde am putut să învăț, să îmi dezvolt și descoper o groază de abilități și să devin încrezătoare în forțele proprii. Acum, după trei ani și ceva încă continui să descoper ce înseamnă IDIS „Viitorul” și realizez pe zi ce trece că oamenii care lucrează aici sunt sufletul acestei instituții, pentru că aici e a doua lor casă unde muncesc, se bucură împreună și perseverează.
La IDIS „Viitorul” am învățat să fac o diferență între aspirații, muncă și realizări. Se numește maturizare. Dacă iubești ceea ce faci, nimic nu te mai poate opri. Îți intră în sânge, ca un drog, în sensul bun al cuvântului și devii dependent de ceea ce faci. Da, e nevoie de multă disciplină, organizare, hotărâre și perseverență, dar se merită, se merită cu adevărat. IDIS „Viitorul” e parte din viața mea, o parte frumoasă, inconfundabilă, unică și plină de împliniri.
Unde ai făcut voluntariat?
Peste tot unde există posibilitatea de a o face – centre, asociații, tabere, instituții, târguri, festivaluri sau alt fel de evenimente. Prima oară când am simțit pe pielea mea ce înseamnă voluntariat a fost la vârsta de 15 ani. Era o zi de vară și voiam să îmi petrec activ vacanța, având posibilitatea de a învăța ceva nou. Intrasem întâmplător la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri și din moment ce i-am cunoscut pe cei de acolo am decis că vreau să învăț ce înseamnă voluntariat. Și am învățat. Am făcut voluntariat la Asociația Motivație din Moldova, care le oferă copiilor și tinerilor cu dizabilități șansa de a se integra în societate, la Asociația de Voluntariat Internațional din Moldova, Fundația SIDA Est-Vest sau AIESEC. Totodată, am văzut cum se face voluntariat și peste hotare, cum ar fi în Polonia, unde i-am învățat pe copiii polonezi limba română, am făcut aplinism și canotaj alături de ei. A fost o experiență extraordinară.
Ce înseamnă voluntariatul pentru tine și ce rol are în dezvoltarea ta?
Poți să stai cuminte în banca ta cu o carte în mână și asta să fie nemaipomenit. Dar când constați că un lucru foarte mic pe care îl faci pentru un copil ți se întoarce însutit devii dependent, dependent de a ajuta și de a oferi celorlalți o parte din bucuria ta de trăi. Voluntariatul e în mod evident, o lecție despre curaj și încredere în tine. Când faci voluntariat te încarci cu istorii, abilități și experiențe cât o viață. Voluntariatul te maturizează și responsabilizează. Devine un fel de a fi, un stil de viață, un antrenament al propriilor capacități, o redescoperire a ceea ce ești și o devenire a ceea ce poți deveni. Este cea mai frumoasă întâmplare ce i se poate întâmpla unui tânăr plin de energie și idei ce așteaptă a prinde contur.
Nimic nu se compară cu forţa unei idei al cărui timp a venit şi nu este nimic mai dăunător decât cineva care are încă idei al căror timp a trecut. Voluntariatul transformă în acţiune declaraţia Naţiunilor Unite conform căreia „Noi, oamenii” avem puterea de a schimba lumea.
Cât de important este voluntariatul și activitățile extrașcolare pentru tinerii de astăzi?
Voluntariatul e o lecţie de viaţă, o lecţie care te învaţă să fii puternic, responsabil şi curajos; o lecţie care, o dată însuşită corect, îţi oferă şansa să te simţi parte din schimbarea ce are loc în lumea şi ţara ta. E ceea ce te captivează, intrigă, entuziasmează şi motivează, pentru că o găseşti doar printre paginile experienţei tale. Voluntariatul este lecţia de care niciodată nu te saturi. Voluntariatul uneşte; uneşte oameni, culturi, oportunităţi şi chiar idei transformate în perspectivă, devenind astfel, o adevărată inginerie de inovaţii ingenioase. Acesta creează, implică, acţionează şi consolidează, fiind astăzi un element de neînlocuit al unei societăţi libere care luptă pentru drepturile sale şi le respectă pe cele ale cetăţenilor săi.
Tinerii de astăzi debordează de energie, o energie ce trebuie îndreptată pentru dezvoltarea personalității, a spiritului și minții, inclusiv pentru a ajuta, împărtăși și susține. Deși sunt obosiți de orele de la liceu sau facultate, tinerii nu încetează să descopere noi oportunități de a învăța și, din moment ce găsesc aceste oportunități și le însușesc, realizează că devin mai maturi și mai puternici. Astăzi există sute de șanse de implicare, numeroase programe unde te poți afirma și crește și zeci de oameni care au nevoie de tine mai mult ca oricând. Ar fi păcat să nu profităm de aceste șanse, mai ales că aceste activități te împlinesc. Și când te gândești că poți face pe cineva fericit doar printr-o simplă strângere de mână, de ce să nu încerci?
Cum vezi voluntariatul din Republica Moldova și care sunt șansele ca tinerii să devină voluntari?
Republica Moldova încearcă din răsputeri să proclame convingerea că voluntariatul e o forţă care construieşte comunităţi sănătoase şi puternice, cât şi o societate mai umană şi mai dreaptă. Deși nu îi reușește 100 %, totuși îi reușește.
Când vorbim despre șanse trebuie să luăm în considerare două aspecte și anume șansele care ți le oferă societatea de a face voluntariat, precum și șansele care le găsești în tine și care te motivează să faci voluntariat. Există, fără îndoială șanse de a deveni voluntar în Republica Moldova și nu mă refer aici doar la centrele comunitare sau organizațiile nonguvernamentale care au specialiști de excepție și o experiență în spate, ci și la conceptul de voluntariat în afara acestor organizații, într-o comunitate mică unde, alături de câțiva prieteni, mergi de la casă la casă și informezi populația despre o cauză socială sau o problemă ce trebuie soluționată, când comunici, asculți și ajuți necondiționat. Motivația vine în primul rând de la tine și doar tu ești acela care face ca posibilitățile să devină șanse pentru tine.
Ce faci în timpul tău liber?
Pentru că este puțin, timpul meu liber îl prețuiesc mereu și caut să mă îmbogățesc cu lucruri simple care îmi plac, de la lecturarea unei cărți fascinante, cum ar fi „Mulțumesc pentru amintiri” de Cecelia Ahern, la plimbatul pe bicicletă, role, tenis, yoga, discuțiile la o cafea cu scorțișoară cu cei dragi și până la momentele de neprețuit alături de persoana iubită. Orice ce mă relaxează, binedispune și mă face să zâmbesc.
Ce vreai să faci în viitor?
Peste câțiva ani mă văd la fel de activă – muncind și descoperind în fiecare zi lucruri și locuri minunate la fel ca și acum. Îmi doresc să pot transmite mai departe cunoștințele și experiența mea. Să am o familie mare și o grădină plină de narciși și alte flori frumoase. Apoi… vreau să scriu și o carte sau mai multe, pentru că am multe de povestit.
Scrie o întâmplare/un caz interesant din viața ta de voluntar
Au fost atât de multe încât îmi este dificil să aleg una din ele. Un caz interesant a fost atunci când am aflat, în 2006 că am obținut titlul de cel mai activ voluntar din Republica Moldova. Era într-o zi de decembrie, mai exact pe 3 decembrie și eram, din nefericire la spital. Această noutate m-a bucurat enorm în acele momente. Recent, am fost apelată de un copil care l-am întâlnit la o tabără de vară în 2008 unde activam în calitate de voluntar. E atât de plăcut să știi că oamenii pe care i-ai ajutat odată te caută ca să îi asculți, oameni care au devenit parte din viața ta.
Daniela Timofti