"Voluntariatul nu are o vârstă sau o limită"
Ana Ganenco este o tânără activă, pe care am cunoscut-o la o Şcoală de Vară în 2012. Faptul că a fost recrutată în una din cele mai mari organizaţii de tineri, AIESEC, din start mi-am dat seama că este o tânără activă şi implicată în diverse proiecte. Ca să vă convingeţi, vă invit să îi citiţi istoria de succes în domeniul voluntariatului şi nu doar!
Am intrat în AIESEC în toamna anului 2010. Am fost foarte curioasă chiar din primele întâlniri cu membrii AIESEC, ce reprezintă această organizaţie şi care este puterea acesteia. Mereu am fost captivată să aflu tot mai multe şi mai multe despre aceasta. Să aplic a fost foarte simplu, am completat formularul pe care l-am găsit pe site-ul www.aiesec.md apoi am fost invitată la interviu. După aceasta, ca prin minune, am fost invitată să vin la prima şedinţă comună cu localul din Chişinău. La training-urile de pregatire mereu priveam sceptic la toate informaţiile care ni se livrau, însă modul în care ni se livra, părea a fi ceva nou pentru mine, de aceea am ales să merg mai departe.
Pentru ce admir această organizaţie? A fost mereu pregatirea şi abordarea pe care o au simpli studenţi de aceeaşi vârstă, însă cu viziuni de lucru exact ca într-o companie de milioane. Atât timp cât am fost în AIESEC, am reuşit să aflu multe informaţii şi să descopar domenii pe care nu cred ca le-aş fi descoperit în alte organizaţii sau medii de învăţare, cum ar fi: managementul proiectelor, consolidarea, implementarea strategiilor, comunicare internaţională, consultanţă financiară şi altele.
În afară de AIESEC, am fost implicată în Sindicatul studenţesc, fapt care mi-a adus cunoştinte în ceea ce priveşte specificul evidenţei contabile în organele sindicale precum şi specificul lucrului cu studenţi, crearea facilităţilor pentru aceştia şi altele. La fel nu am ezitat să mă implic voluntar în organizarea şi altor evenimente care la fel mi-au adus multe cunoştinţe cu oameni foarte deschişi şi interesanţi care, cu plăcere menţin legătura şi acum.
În lucrul de voluntariat pot să spun că am fost mai mult concentrată pe dezvoltarea tinerilor din Moldova, lucru pe care am vrut mereu să îl fac. Pe parcursul ultimului an, am avut plăcerea să lucrez cu localul AIESEC din Bălţi care se bucură azi de un progres pe care îl vor continua cu siguranţă. Mă bucur pentru succesele acestora şi le doresc baftă nu doar în AIESEC ci şi la participarea dezvoltării regionale a Moldovei pe domeniile profesionale pe care şi le-au ales.
Voluntariatul mi-a dat posibilitatea să înţeleg care sunt limitele mele dar să înţeleg că nu sunt limite în actvităţile pe care un om le poate efectua. Voluntariatul înseamnă creativitate, disversitate, comunicare deschisă. Voluntariatul este acel mediu de educaţie non-formală în RM care face ca tinerii să fie mult mai încrezători în propriile abilităţi, să înţeleagă ce pot face în viitor pentru societate şi de altfel să efectueze tranziţia în maturitatea psihologică.
La moment studiez la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova la specialitatea Administraţie Publică. Totodată, reuşesc să îmbin acest lucru cu cel de poziţia de Coordonator Monitorizare şi Evaluare în cadrul Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova dar şi de voluntar în trei proiecte - două dintre care internaţionale şi unul naţional. Îmi place ceea ce fac şi consider că voluntariatul nu are o vârstă sau o limită.
Iuliana Mămăligă