Veronica Zubcu: "Voluntariatul este un stil de viață"

Tinerii din ziua de astăzi pot schimba lumea prin acțiunile lor, o pot face mai bună sau pur și simplu încearcă să o facă mai frumoasă.  Asta speră să reuseasca și Veronica Zubcu studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.

 1081532 593175840732936 1578616466 n

Fiind studenta la USM, ce asteptari ai de la aceasta universitate?

Așteptările mele sunt direct legate de specialitatea  pe care am ales  să o urmez : Științe ale comunicării. Înainte să aplic la USM am căutat informație cu privire la reputația universității, am căutat recomandări și m-am interesat de profesorii care predau în această instituție. Iar după ce am am aflat profesorii și obiectele pe care le voi studia pe parcursul anului, asociațiile obștești și de voluntariat care au legatură cu universitatea și viitoarea mea profesie, pot să afirm că sunt foarte entuziasmată. Sper că USM va deveni pentru mine locul unde voi atinge noi culmi și unde voi continua să mă dezvolt pe plan profesional și personal.

Când a inceput să te atragă jurnalismul?

Sincer, nu sunt sigură cînd a început să mă atragă jurnalismul, pentru că eu mereu am fost atrasă de medicină. Însă într-un moment, am început să scriu articole pentru ziarul liceului și pentru revista ,,TEMA” editată de către Centrul de Informație Genderdoc-M. Iar în acea perioadă mai mulți din prietenii îmi spuneau că ar trebui să mă reorientez spre jurnalism pentru că mi se primește și am acel ceva caracteristic  jurnaliștilor.

Ai facut voluntariat?

Da! Am început să fac voluntariat în clasa a 10-a la Amnesty International Moldova. Este o organizație care are ca țel apărarea drepturilor omului. La AI am căpătat experiență și acest lucru a fost un imbold ca să devin una dintre primii elevi care au fondat un grup de voluntari în liceu. Astfel, timp de 2 ani am dus o amplă activitate ca voluntar și trainer pentru tinerii voluntari din liceu și nu numai.

Ce înseamna pentru tine voluntariatul?

Pentru mine, voluntariatul a devenit un stil de viață. Am ajuns să privesc voluntariatul nu doar ca un hobby sau o muncă pe care o fac benevol atunci cînd am timp liber, dar este deja ca un serviciu permanent la care sunt remunerată nu cu bani, dar cu experiență, fericire și prieteni noi. Voluntariatul este conceput ca un ajutor pentru alții, dar mai înseamnă că și tu primești plăcere de la ceea ce faci, pentru că dacă tu nu primești satisfacție de la o muncă, un ajutor pe care îl oferi gratuit, atunci aceasta e o muncă făcută în zadar. De asemenea, prin voluntariat îți lărgești sferele tale de interese și afli multe lucruri noi. Astfel, munca voluntară desfășurată la AI, Genderdoc-M, și liceu, m-a ajutat să-mi reorientez interesele profesioanle, să devin mai deschisă și mai activă civic.

Ce preferi să faci în timpul liber?

Pe lîngă activitatea mea ca voluntar, în timpul liber prefer să citesc. Cred că îmi petrec marea majoritate a timpului citind, oriunde și oricînd.  

Ce planuri de viitor ai?

        În planurile mele de viitor intră următoarele:

        Să termin USM cu brio

        Să fac Școala Înaltă de Jurnalism din Moldova

        Să fac masterul în străinătate

        Să aplic la cîteva treninguri din cadrul proiectului Youth in Action

        Să fac voluntariat și la alte organizații, ca : Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova și ADVIT Moldova

        Am cîteva proiecte de acțiune pentru grupul de voluntari de la AI pe care aș dori să le văd realizate.

Cum crezi că ar trebui să-și ocupe tinerii timpul liber?

Eu cred că tinerii ar trebui în timpul lor liber să acorde mai multă atenție dezvoltării personale. Pntru aceasta ei trebuie să descopere cât mai multe interese personale și să investească în ele. O modalitate ar fi să facă voluntariat și să participe la cît mai multe traninguri, deoarece pot să spun pe experiență proprie, că voluntariatul îți deschide multe uși. Mai îndemn tinerii să citească cît mai multe cărți, pentru că ele îți pot spune chiar mai multe decât profesorii, părinții sau prietenii. Consider că tinerii ar trebui să ducă o viață socială activă și să fie mereu informați cu privire la ceea ce se întîmplă în jur. Pentru că după cum spun cei din mass-media: „Cel ce deține informația, deține puterea”

Daniela Timofti

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola