VOX-POPULI: Trei ani de la ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități
La 10 iulie 2010 Republica Moldova a ratificat Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (UNCRPD).
Acum trei ani, se considera că ratificarea și implementarea acestui document (conform unui Studiului de Fezabilitate privitor la Analiza Oportunităților de Ratificare a UNCRPD), acesta ar marca o „schimbare a paradigmei în atitudini și abordari" față de persoanele cu dizabilități din Republica Moldova.
Pentru a observa atitudinea acestor oameni referitor la schimbările survenite în acești trei ani, i-am întrebat care este punctul lor de vedere cu privire la schimbările provocate de implementarea Convenției în țara noastră?!
Tatiana Goraș, psiholog, Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități:
"Sunt de părere că cel mai important este realizarea în practică a modificărilor efectuate la nivel legislativ, în acest sens fiind aprobate mai multe acte normative ce vin să îmbunătățească situația persoanelor cu dizabilități. De asemenea, observăm o schimbare la nivel de atitudine privind depășirea barierelor psihologice cu și despre incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate."
Doina Lesnic, sociolog, persoană cu dizabilități, mun. Chișinău
Consider că o contribuție esențială în acești ani a fost adusă de ONG-urile active în domeniul dizabilității. Aceasta a constat cel mai mult în elaborarea de politici publice ce țin de prevederile Convenţiei şi al implicării însuși a persoanelor cu dizabilităţi în centrul acestor politici, făcîndu-le pe acestea să se simtă integrate și implicate în soluționarea propriilor probleme.
Ștefan Roșca, persoană cu dizabilități, halterofil, campion al Republicii Moldova la box
Eu nu am simțit nici o schimbare....dar dacă nu am simțit eu o schimbare, cel care încerc să fiu activ și chiar să fac ceva pentru țara noastră...nu sunt luat în vedere, ce să mai zicem de miile de persoane cu dizabilități din sate? Care stau închiși în casă, si nu au nici un drept, nici măcar cel la învățătură! Părerea mea este că, persoanele cu dizabilități, nu au nici un drept in țara asta - au doar obligații!
Ion Balan, angajat, persoană cu deficiențe locomotorii, or. Florești
Ca angajat al unui ONG din sectorul dat, mă bucur că în acest timp a fost în sfîrșit elaborată şi aprobată noua metodologie de determinare a dizabilităţii, în conformitate cu prevederile Clasificării Internaţionale a Funcţionalităţii, Dizabilităţii şi Sănătăţii. Acest lucru arată că încet, încet pășim calea țărilor dezvoltate.
Olga Leva, Centrul Național de Informare și Reabilitare a Societății Orbilor din Moldova
"Desigur că sînt vizibile schimbările după ratificarea Convenției ONU, poate nu chiar în măsura în care ne-am fi așteptat, însă ele oricum se observă dacă e să amintim chiar de Legea privind asistentul personal, lege care a adus schimbări evidente în multe familii ale persoanelor cu disabilități. Dincolo de asta, după ratificarea Convenției, ai mai mult curaj să insiști sau să ceri respectarea drepturilor tale în calitate de persoană cu dizabilități, conștientizînd că drept suport legal ai un act normativ!"
Marina Petreanu, persoană cu dizabilități, or. Cantemir
Eu cred că lucrurile merg spre bine, mai ales acum cînd au probat legea privind dreptul la un asistent personal. Fiind nevăzător acest lucru mă încurajează să fiu activ și să mă pot integra mai ușor în societate.
Ludmila Ababii, studentă, persoană cu deficiențe de vedere, or. Drochia
"Indiferent că există sau nu Convenția aceasta, în Republica Moldova drepturile noastre sunt tot mai des incălcate. Ca tînăr specialist, nimeni nu este deschis să mă angajeze, toți angajatorii se eschivează să ofere un job persoanelor cu dizabilități."
Diana Jalbă, persoană cu dizabilități, mun. Chișinău
"Eu nu pot spune ce consecințe a avut ratificarea Conventiei ONU în RM, însă cred că statul ar trebui să înterprindă mai multe acțiuni în acest sens, și anume ca nu persoana cu dizabilități să se adapteze în societate, ci invers, societatea să se adapteze la nevoile acestor persoane!"
Ilie Bîrcă, persoană cu deficiențe de vedere, mun. Chișinău
"Eu cred că de la ratificarea Convenției puțin ce s-a schimbat în țara noastră. Doar că persoanele cu dizabilități se simt puțin mai protejate decît în anii precedenți, în rest totul a ramas la fel. Populația și conducerea RM nu sesizează faptul că persoanele cu dizabilități trebuie să fie incluse în societate pentru ca și aceștia să-și cîștige propria existență."
Acestea sunt doar unele dintre răspunsurile persoanelor cu dizabilități, care luptă pentru integrarea lor socială.
Aceast articol a fost elaborată de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități în cadrul Programului de Granturi Mici 2012, în cadrul proiectului „Suport pentru reformarea sectorului justiției în Moldova", finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere sau politicile Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Autor: Mariana Țîbuleac