Centrul €žMotivatie€ incurajeaza voluntariatul
In cadrul centrului comunitar pentru persoane cu dizabilitati fizice "Motivatie" activeaza atit voluntari, cit si specialisti ai centrului care si-au inceput activitatea ca simpli voluntari. O politica distincta a centrului este implicarea in activitatile de voluntariat atit a persoanelor din comunitate, cit si a celor cu dizabilitati, astfel creind o atmosfera de munca in comun, ajutor reciproc si oferind celor in nevoie un sentiment de utilitate sociala. Acest beneficiu psihologic al muncii de voluntariat face multe persoane cu dizabilitati sa treaca peste bariere sociale si sa se implice in ajutorarea altora ca ei.
Am discutat cu Ina Nenov, managerul centrului, despre importanta voluntarilor pentru centru si metodele de selectare si motivare a acestora, care ne-a dezvaluit ca: „Voluntariatul este o problema care ne doare". La moment suntem in perioada de selectia a unei noi echipe de voluntari pe care o asteptam cu mare nerabdare. Avem nevoie de voluntari pentru a prezenta persoanelor cu dizabilitati un exemplu si o motivare ca sunt persoane care pot sa-si ofere timpul gratis, fara a fi remunerati financiar. Avem nevoie de voluntari pentru copiii din internate cu care colaboram si le oferim servicii iarasi pentru a da un exemplu si a-i incuraja sa se adapteze in societatea in care traim. Apelam la voluntari pentru ca salutam metoda de la egal la egal. Un bun voluntar trebuie sa indeplineasca un sir de calitati necesare pentru a-si putea indeplini sarcinile cu placere si eficienta.
Echipa centrului "Motivatie" selecteaza voluntarii pe baza unui CV si a unei scrisori de motivare, dupa care urmeaza o prezentare a activitatilor centrului si o selectia naturala a persoanelor interesate. Deseori voluntarii activeaza o luna sau doua dupa care isi pierd entuziasmul. Metodele de incurajare si motivare ar fi oferirea unui sir de servicii gratis (acces la Internet, printare etc.), scoli de vara si seminare de instruire, organizarea sarbatorilor, accesul la literatura de la centru si consultatii cu specialistii centrului. Insa toate acestea nu pot sa inlocuiasca o chemare personala de a-i ajuta pe cei in nevoie.
Birca Elena, eleva la colegiul pedagogic "Alexei Mateevici" organizeaza lectii de break-dance in cadrul centrului: „Eu am hotarit sa devin voluntar pentru ca imi plac copii, tin foarte mult la ei, si doresc sa-i ajut pe cei mai slabi ca mine. Ei nu au posibilitatile pe care le au alti copii, la fel cum nu le-am avut nici eu. Eu incerc sa-i ajut iar rezultatele sunt bune." Voluntariatul a fost o treapta de lansare pentru multi dintre specialistii centrului, oferindu-le posibilitatea de a intelege mai bine specificul muncii sociale si de a-si dezvolta abilitati de comunicare speciale.
Ana Sajin, pedagog social in cadrul centrului "Motivatie" crede ca „Voluntariatul este o chestie foarte importanta pentru ca am fost si eu voluntar cindva, am fost implicata in mai multe proiecte ca voluntar si am avut posibilitatea sa acumulez multa experienta, in special in lucrul cu copii cu dizabilitati ceea ce ma ajuta foarte mult acum sa gasesc o limba comuna cu ei, sa fiu mult mai aproape de ei, sa vad rezultatele si succesele lor cit de mici nu ar fi sa le vad destul de mari pentru noi, cred ca este o realizare foarte buna pentru ei si pentru noi." Oxana Peseanscaia a inceput ca simplu voluntar, dupa care a devenit coordonator de programme de voluntariat in cadrul centrului, ca in prezent sa lucreze in post de contabil.
Voluntariatul i-a permis sa-si gaseasca calea in viata si sa se realizeze din punct de vedere profesional, un lucru vital pentu o persoana cu dizabilitate fizica: „Voluntariatul este foarte important pentru domeniul nostru social. Atunci cind o persoana face ceva pentru bani, totul se rezuma la bani, insa atunci cind o activitate este facuta din inima ea presupune realizare unor dorinte, interese si abilitati personale. Eu lucrez in cadrul centrului de 6 ani, si din fostii voluntari acum aici activeaza 6 specialisti ai centrului.
O persoana este voluntar pentru un an sau doi, dupa care daca noi consideram ca el este persoana potrivita pentru un anumit post, il invitam sa lucreze in cadrul centrului, deci voluntariatul este si o posibilitate de realizare profesionala in viitor„. Toti specialistii centrului „Motivatie" considera in mod unanim ca cea mai stringenta problema a voluntariatul este fluxul de persoane. Dupa o perioada de 2-3 luni de voluntariat putini sunt cei care ramin si se dedica in totalitate acestei munci. Motivatia de a deveni voluntar nu este generata de logica, ci de suflet. Daca ai inima pentru acest gen de activitate, inseamna ca vei reusi sa daruiesti celor din jur o particica din caldura ta sufleteasca.
Victoria Onofreiciuc
Revista PASS (Publicatie de Atitudine si Spirit Social)