Cum poate reuși o familie tânără în Republica Moldova



Alina şi Denis Tabac în discuţie cu Olga Pârău

alt

Alina şi Denis Tabac, în sprijinul campaniei „Pentru un oraş mai curat”

Denis se defineşte drept un tânăr antreprenor cu multe visuri şi ambiţia de a le realiza. O rudă apropriată, om de afaceri, îi este exemplu pentru ceea ce şi-a propus.

Dar se consideră, în acelaşi timp, şi un bun familist, căruia îi place să-şi petreacă timpul liber cu familia.

Alina a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Administrarea Afacerilor. Este pasionată de business. Creşte şi se dezvoltă citind cărţi din domeniu, inspirându-se din experienţa oamenilor de afaceri importanţi.

Aceşti doi tineri fermecători formează împreună familia Tabac.

O familie tânără precum o mlădiţă gingaşă, care tinde să prindă bine rădăcini în viaţa cotidiană, într-o societate care nu oferă prea multe perspective şi într-o perioadă în care economia la nivel global este suferindă.

În aceste condiţii, succesul poate veni doar dacă ştii bine ce vrei şi dacă eşti curajos şi determinat, până în măduva oaselor, să înfrunţi toate greutăţile.

Ei sunt exponenţii tinerei generaţii. Au făcut studii serioase, implicându-se fără rezerve, au visuri şi capacitatea de a le realiza, sunt ambiţioşi şi plini de energie.

Avem mulţi tineri valoroşi în Republica Moldova, care trebuie susţinuţi şi încurajaţi. Avem mulţi tineri de la care putem învăţa şi pe care am putea să-i ascultăm. Deoarece „copiii voştri nu sunt copiii voştri, ei sunt fiii şi fiicele năzuinţei Vieţii spre ea însăşi (…) Voi puteţi să vă străduiţi să fiţi ca ei, dar nu să îi faceţi pe ei aidoma vouă. Pentru că viaţa nu merge înapoi, nici nu întârzie asupra lui ieri”, spunea Kahlil Gibran într-un poem.

Dacă nu suntem în stare să-i susţinem pe tinerii noştri, am putea, cel puţin, să nu le încurcăm, pentru că ei vor fi mereu cu un pas înainte şi mai buni decât generaţiile mai mari.

Pe Denis şi Alina Tabac i-am cunoscut pe Facebook. Mi-a atras atenţia o fotografie de-a lor: alaiul unei nunţi, în frunte cu naşii şi mirii, pe o cărare plină de noroi. M-am gândit că puţini ar avea curajul să înfrunte noroiul în rochie de mireasă şi îmbrăcat la patru ace. De aceea am fost curioasă să aflu chiar de la ei cum a fost.

alt

Alina şi Denis: Da, a fost o zi minunată, o zi ploioasă de sfârşit de august. Ne va rămâne în minte şi în inimile noastre pentru toată viaţa. Nu am vrut să facem nuntă, ci doar să ne cununăm şi să înregistrăm căsătoria noastră la oficiul stării civile din localitatea de baştină. Să fie simplu, sincer şi frumos pentru o căsnicie fericită. Dar cu ploaie a fost şi original.

La 29 august 2012 vor face doi ani de când şi-au unit destinele. Ea se simte fericită. El crede mai mult ca oricând în sentimentele lor.

- Aveţi deja afacerea proprie. Cum şi când s-a născut?

Denis: Inspirat din cărţile autorilor Robert Kiyosaki, Donald Trump şi înarmat cu visul de a avea o afacere proprie, am hotărât să fac primul pas. Am fondat compania „Amplica” împreună cu naşul meu de cununie, care avea experienţă în domeniul afacerilor, iar eu înţelegeam cum trebuie să arate o companie de web hosting. Ulterior, el s-a retras din afacere, iar Alina mi s-a alăturat după ce a absolvit facultatea. Şi aşa, „Amplica” a devenit o afacere de familie.

Alina: Poate că alte familii tinere în primul an de căsnicie îşi doresc copii, dar noi ne-am dorit o temelie. Ne-am gândit să construim temelia unei afaceri, nu o casă. Îmi doream să termin facultatea cât mai repede, ca să mă pot implica total în proiectul afacerii noastre.

Denis este plin de idei, foarte ambiţios, iar eu sunt analitică, pragmatică, dar la fel de ambiţioasă. Învăţăm mereu.

Compania „Amplica” oferă servicii de găzduire web pentru site-uri, prestează hosting reselling pentru afacerile de web design, înregistrează nume de domenii şi creează website-uri.

Valorile pe care se bazează compania lor sunt: simplitatea, entuziasmul, calitatea şi responsabilitatea.

Iar responsabilitatea nu este doar faţă de clienţii proprii. „Amplica” se defineşte drept o companie responsabilă social. Şi-au propus să susţină ONG-uri, evenimente sociale, să contribuie la înlesnirea comunicării dintre organizaţii şi cetăţenii activi ai societăţii, promovează voluntariatul. Pentru ei este o datorie să-i ajute pe alţii.

alt

- Cât de departe aţi privit creând ” Amplica”? Cine este mintea şi cine este braţul acestei afaceri?

Denis: Tindem să devenim cea mai căutată companie de hosting, oferind servicii de calitate. Avem planul strategic general al companiei pe 4-5 ani înainte, cu planul detaliat pentru un an de zile. Deşi o afacere presupune flexibilitate, trebuie neapărat să ai un plan bine pus la punct. Analizând piaţa şi cerinţele clienţilor, îl modificăm mereu.

Eu mă ocup de strategia companiei, iar Alina, fiind foarte minuţioasă, se ocupă de detalii, de tot ce ţine de marketing. Este meritul ei ceea ce reprezintă compania în mintea clienţilor noştri.

Alina: Dacă am spune cât de departe vrem să ajungem, aţi crede că suntem prea visători. Dar de un lucru suntem siguri: când ai un vis şi eşti suficient de motivat să-l realizezi, găseşti forţa şi curajul să mergi mai departe chiar şi atunci când eşti mort de oboseală sau când întâlneşti greutăţi. Trebuie neapărat să lupţi şi să mergi mai departe.

- Este o afacere profitabilă în Republica Moldova?

Denis şi Alina: Piaţa din Republica Moldova este foarte mică, deci şi profiturile sunt mici. Dar curând ne vom extinde. Experienţa pe care o acumulăm acum ne va fi de folos când vom pătrunde pe pieţele mari.

- Care ar fi ingredientele unei reţete de succes pentru tinerii care vor să reuşească în Republica Moldova?

Alina: Să nu-i credeţi pe cei care spun că au avut succes peste noapte. Mulţi o spun ca să se dea mari şi tari. În spatele succesului stă foarte multă muncă, nopţi nedormite, stres.

Ideile, chiar şi cele mai geniale, trebuie implementate, altfel rămân doar simple idei.

Nu contează cine eşti şi ce resurse ai pentru început, contează cât de departe priveşti şi dacă vrei cu adevărat să reuşeşti. Să nu încetezi niciodată să înveţi: din cărţi, din tutoriale video, training-uri, din experienţe consacrate.

Denis: Reţeta ar fi cam aceasta: să ai un vis pe care să-l alimentezi cu entuziasm. Plus ambiţia şi disponibilitatea de a munci din greu fără să fii răsplătit o perioadă. Orice afacere este o investiţie, iar rezultatele şi câştigul vin mai târziu.

alt- Cum vă petreceţi timpul liber? Ce pasiuni aveţi?
Denis: Încerc să-mi petrec timpul liber cu familia. Dar îmi place şi fotbalul, şi pescuitul.
Alina: Nu prea avem timp liber. Când reuşim să luăm o pauză, facem sport. Eu practic volei.
Când pur şi simplu mă odihnesc, fără să fac ceva, pe urmă am regrete, îmi pare că am pierdut timpul în zadar. Dorm mai mult, câte 6-7 ore pe noapte, numai în weekend.
Mi-am amenajat acasă un locuşor unde croiesc haine pentru mine, este o pasiune a mea. Studiez soft-uri pentru design.

- Cine dintre voi este mai vorbăreţ?
Denis: Eu sunt mai tăcut din fire. Prefer să ascult, ca să-l înţeleg mai bine pe interlocutor.
Alina: Sigur că eu sunt mai vorbăreaţă, poate pentru că sunt femeie. Am întotdeauna argumente la ceea ce spun :) .

- Cine este mai supărăcios?
Denis: Alina este mai supărăcioasă, dar este şi normal. Femeia trebuie să fie mai emotivă, mai sensibilă, ca bărbatul să fie grijuliu şi să ofere mai multă afecţiune.

- Cine face curăţenie în casă? Dar cine găteşte?
Alina: Eu fac curăţenie, sunt maniacală în acest sens. Iubesc curăţenia şi o fac oricât de târziu nu m-aş întoarce de la muncă. Ca să mă pot trezi dimineaţa cu plăcere, în casa curată. Numai aşa dorm liniştită.
Şi lui Denis îi place ordinea. Uneori mă ajută la curăţenie şi mă bucură când o face.
De obicei, gătesc eu, dar Denis mă ajută cât de des poate. Dar, fiind foarte ocupat, prefer să-l implic numai când suntem în criză de timp sau aşteptăm oaspeţi.
I-am aranjat la bucătărie un loc unde stă comod cu laptop-ul şi lucrează, iar eu gătesc cu plăcere şi nu mă simt singură.

- Denis, Alina te hrăneşte bine?
Denis: Daaa, găteşte foarte bine. Îmi place la nebunie faptul că experimentează mereu, iar intuiţia ei face ca fiecare experiment culinar să fie reuşit. Caută mereu noi reţete şi le modifică. Ziua începe întotdeauna cu o omletă specială, după o reţetă proprie de-a Alinei. Mă alintă cu bucate deosebite…

- Cine face cumpărăturile? Care dintre voi este mai cheltuitor?
Alina: De obicei, eu fac cumpărăturile. Din această cauză, s-ar putea spune că eu sunt mai cheltuitoare. Deşi nu este cuvântul care mă caracterizează. Am o strategie şi aici: îmi pregătesc lista de cumpărături din timp, ca să nu arunc bani în vânt, pe chestii inutile.
Totuşi, Denis este mai cheltuitor, pentru că vrea să-mi îndeplinească orice dorinţă sau moft.
Denis: Cumpărăturile le facem împreună sau pe rând. Dar de la piaţă cumpără Alina. Probabil, eu sunt mai cheltuitor, ea este mai prudentă la cheltuieli.

- Denis, iei unele decizii fără să te sfătuieşti cu Alina?
Denis: Uneori, când vreau să-i fac o surpriză plăcută. Dacă m-aşi sfătui cu ea, nu ar mai fi surpriză. Dar, în rest, luăm toate deciziile împreună.

- Ce vă doriţi în acest moment?
Alina şi Denis: Vrem să dezvoltăm compania şi să culegem roadele muncii noastre cu plăcere. Să formăm o echipă mai mare, mai eficientă, ca să ne putem croi un pic mai mult timp pentru noi.
Multe lucruri depind de noi, dacă le vom manevra bine, vom obţine rezultate maxime.

alt

Interviu realizat de Olga Pârău
Elldor.Info