Ce împiedică primarii să acceseze fondurile europene?

Diana Răileanu

De ce este atât de greu ca fondurile europene accesibile în cadrul unor programe comunitare să ajungă în satele Moldovei? Una din explicaţii ar fi că primarii nu cunosc limba engleză şi nici nu ştiu cum anume să acceseze aceste fonduri. O altă explicaţie la nivel naţional este că infrastructura proastă şi birocraţia locală îi constrânge pe investitorii străini să ocolească satele Moldovei. La această concluzie au ajuns experţii institutului „Viitorul” şi mai mulţi primari din nordul ţări. Cum se pot schimba lucrurile, a căutat să afle Diana Răileanu:

Pentru că nu este o ţară candidată la aderare, Republica Moldova are acces limitat la fondurile europene pentru dezvoltare regională. Însă şi atunci cînd comunitatea europeană este gata să ofere asistenţă financiară satelor moldoveneşti, nu are cum şi nici cui. Ion Beschieru, expert în cadrul Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, constată că în primăriile din ţară nu sunt angajaţi care ar cunoaşte cum să acceseze banii europeni:

„Primarii sunt cei care pregătesc propunerile de proiecte, ei aleargă la toate instituţiile abilitate, dar nu este o situaţie normală, pentru că nu primarul trebuie să alerge şi nu primarul trebuie să pregătească aceste documente, ci să aibă o echipă de profesionişti, el trebuie doar să coordoneze. Fără un personal care să stea în spatele primarului ca şi conducător al localităţii nu pot fi progrese reale şi durabile, pentru că o dată ce primarul nu mai este ales următorul mandat, toate aceste capacităţi dispar.”

Un recent studiu realizat de Institutul „Viitorul” sugera că în fiecare a doua primărie din ţară angajaţii nu cunosc limba engleză, or cunoaşterea acestei limbi este obligatorie pentru obţinerea banilor europeni, explică Ion Beschieru:

„Ceea ce împiedică atragerea fondurilor străine, inclusiv europene, este lipsa de personal calificat care să pregătească şi să implementeze proiecte. Respectiv, neangajînd personal pentru atragerea investiţiilor, pentru scrierea proiectelor, neavând alţi specialişti care sunt indispensabili unei administraţii publice eficiente cum ar fi jurişti, economişti, arhitecţi şi mulţi alţii, este imposibil de a avea o capacitate normală de absorbţie.”

În lipsa unor angajaţi care să ştie cum să obţină bani europeni pentru a rezolva problemele comunităţii, colacul de salvare pentru autorităţile locale ar fi investitorii străini. Însă din cauza infrastructurii proaste, aceştia ocolesc satele moldoveneşti, spune reprezentanta Agenţiei pentru Dezvoltare regională Nord, Inga Cojocaru:

„Dacă nu sunt căi de acces, dacă nu sunt create nişte condiţii elementare – apă, canalizare, nu este lumină, nu sunt spaţii speciale, nu este bancă, e şi normal că investitorul caută facilităţi speciale pentru a-şi deschide o afacere, să aibă măcar infrastructura cît de cît creată. El sigur că se duce la Chişinău şi se duce la Bălţi unde sunt toate aceste facilităţi, în cel mai rău caz în unele centre raionale, dar în niciun caz unde sunt sate. Poate este bine, poate este acces la drum, dar dacă nu au toate utilităţile ei fug din aceste zone defavorizate. Se migrează spre centre urbane şi asta crează iarăşi o disparitate.”

Preşedintele raionului Făleşti, Valeriu Muduc, spune că primarii din ţară ar fi gata să colaboreze unii cu alţii pentru atragerea fondurilor şi investiţiilor străine, însă deseori propunerile lor rămân neauzite la Chişinău, unde se găsesc specialiştii care ar putea să acceseze banii europeni:

„Până cînd ne fierbem în sucul nostru, deoarece primarii abordează problemele, însă până cînd această legătură este foarte slabă”

Europa Liberă: Între centru şi...?

„Între centru şi nivelul doi.”

Europa Liberă: Care-i soluţia?

„Una din soluţii ar fi întâlnirile regulate ale reprezentanţilor guvernului cu preşedinţii de raioane. Vrem o deschidere şi minim să fie dat un răspuns ca autoritatea care a abordat această problemă să vadă că este acest dialog între centru şi primul nivel.”

Europa Liberă: Să nu se simtă lăsaţi de izbelişte?

„Păi, nu aş zice că sunt lăsaţi de izbelişte, dar aparent aşa pare.”

Experţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova spun că lipsa angajaţilor care ar putea atrage investitori străini şi fonduri europene se poate rezolva prin angajarea unui specialist care să scrie proiecte comune de finanţare. În eventualitatea accesării banilor europeni ar avea de câştigat şi satul şi statul.

 

http://www.europalibera.org

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola