Legea antidiscriminare un simbol al procesului de modernizare
Graham Watson: „Mesajul este că egalitatea ar trebui să fie cu adevărat „egalitate” pentru toata lumea.”
Ministrul Justiției, Oleg Efrim declara joi Europei Libere că proiectul de lege împotriva discriminării a fost îmbunătățit și poate ajunge în câteva săptămâni în Parlament pentru aprobare. Au rămas în proiect toate categoriile convenite inițial cu Uniunea Europeană. Corespondenta noastră Iolanda Bădiliță l-a întrebat pe Graham Watson, europarlamentarul britanic din Comisia de cooperare cu Moldova, de ce insistă europenii ca legea să protejeze și minoritățile sexuale înainte de a liberaliza vizele pentru moldoveni.
Europa Libera: Domnule Graham Watson, de ce este atat de importanta o lege anti-discriminare pentru o tara ca Moldova.
Graham Watson: „Este importanta pentru este una dintre legile cerute de Uniunea Europeana pentru a oferi liberalizarea vizelor, care inseamna ca cetatenii moldoveni vor putea calatori in UE fara vize.”
Europa Libera: Si unde este legatura dintre liberalizarea vizelor si aceasta lege?
Graham Watson: „Nu este o legatura atat de specifica insa legea anti-discriminare este una dintre acele legi cerute de UE oricarei tari terte care se angajeaza intr-un proces de liberalizare a vizelor. Recent am adoptat in Parlamentul European o declaratie prin care chemam guvernul moldovean sa adopte o legislatie anti-discriminare cuprinzatoare si eficienta. Totul vine din Carta drepturilor fundamentale si din arhitectura de drepturi fundamentale construita prin Consiliului Europei.”
Europa Libera: Despre ce este vorba de fapt: despre minoritatile nationale, cele religioase, cele sexuale?
Graham Watson: „Este vorba despre faptul ca Moldova trebuie sa aiba o legislatie anti-discriminare cuprinzatoare si efectiva. Sigur ca este dificil pentru ca in Moldova exista organizatii religioase care critica introducerea orientarii sexuale intr-o astfel de lege. Sper ca Moldova va vedea acest lucru ca pe o parte a procesului de modernizare si a procesului de a se apropia de UE. Desi inteleg ca exista sensibilitati, sper ca vor fi depasite prin intermediul discutiilor si dezbaterilor democratice.”
Europa Libera: Ce le raspundeti acelora care spun ca in mod traditional Moldova este o tara ortodoxa. Prin urmare, aici este mai degraba o chestiune de atasament fata de traditii si nu de respingere a modernitatii.
Graham Watson: „Eu recunosc faptul ca Moldova are o traditie ortodoxa foarte puternica. Dar trebuie sa se recunoasca in acelasi timp ca este un intreg corp de conventii internationale care abordeaza lupta impotriva discriminarii in toate formele ei. Veti gasi in Carta ONU pentru drepturi sociale, economice si culturale o referire la identitatea de gen, de asemenea in Conventia Europeana pentru Drepturile Omului. Inteleg ca este dificila prinderea notiunii de identitate de gen in Moldova, insa este atat de larg recunoscuta in legislatia de profil incat nu ar trebui sa mai reprezinte o provocare. Mesajul este ca egalitatea ar trebui sa fie cu adevarat „egalitate” pentru toata lumea.”
Europa Libera: De-a lungul carierei Dvs. de politician european ati mai intalnit si alte cazuri de tari care au avut dificultati in adoptarea unor legi ca aceasta?
Graham Watson: „Desigur. In Letonia, de pilda, a fost foarte dificil cand aceasta tara a dorit sa adere la UE si as mai putea da si alte exemple. Insa daca ne uitam la tendintele politice generale din ultimii 25 de ani observam ca toate democratiile moderne se misca in aceasta directie, catre acordarea egalitatii de drepturi tuturor cetatenilor.”
http://www.europalibera.org