"Susțin valorile și nu ratez nici o secundă a vieții" interviu cu Liviu Bulicanu, membru comitetului YSAFE
Necunoscute sunt căile activismului civic. Cel mai important lucru este să ştii cum să culegi laurii şi roadele acestuia. De acest moment a înţeles şi eroul nostru de astăzi care impresionează mult prin numeroasele implicări naționale și internaționle. A reuşit să se implice în multe proiecte, acţiuni şi activităţi destinate tinerilor şi voluntariatului. A călătorit în multe ţări din Europa. Pas cu pas, îşi adună file cu multe realizări în CV-ul pe care îl deţine. Și-a făcut studiile la Academia de Studii Europene din Moldova (ASEM) iar acum este membru YSAFE (Youth Sexual Awareness For Europe).
Cînd ai început activitatea de voluntar şi în ce a constat ea?
Am început să fac voluntariat prin 2004, cînd m-am implicat într-o reţea naţională de educatori de la egal la egal. Pentru cauza sănătăţii şi drepturilor sexual-reproductive atunci pledau foarte puţini băieţi, însă mi-am zis că este un domeniu important pentru tineri, care trebuie dezvoltat. Iar în toamna anului 2005 am intrat în familia SPFM.
Ce presupune , în viziunea ta, voluntariatul?
Să faci voluntariat înseamnă multă dăruire de sine, însă timpul pe care îl dedici cauzei îşi merită efortul. Mulţi tineri nu observă cum activitatea de voluntariat îi modelează pozitiv, aceştia dezvoltîndu-şi competenţe care ulterior îi vor ajuta în viaţă, o viaţă pe care ei o îmbunătăţesc prin activitatea care o desfăşoară.
După parerea ta, la ce etapa este voluntariatul în RM?
Voluntariatul în Moldova are loc de a creşte. Aş vrea ca tinerii din ziua de astăzi să conştientizeze mai mult importanţa voluntariatului atît pentru societate cît şi pentru ei însuşi. Şi am un mare respect pentru cei care se dedică sincer acestei cauze. Sper că vom reuşi să facem voluntariatul un trend în rîndul tinerilor.
Ai avut ocazia să cunoşti voluntari din alte ţări, spune-ne ceva despre experiența internațională de voluntariat?Voluntariatul în occident se răsplăteşte nu doar cu recunoştinţa societăţii, dar şi cu anumite facilităţi, care la noi abia urmează să fie implementate. Am întîlnit oameni foarte dedicaţi, însă, totuşi, am impresia că voluntarii din Moldova sunt mai sinceri şi o fac cu mai mult suflet. Să revenim la Occident. Dacă trecem cu privirea peste cei pedanţi, voluntarii din alte ţări sunt aceeaşi tineri ca şi noi, dornici să schimbe spre bine lucrurile. Cert este că împreună facem echipă bună.
Ce reprezintă pentru tine SPFM?
O zic din suflet, pentru mine, SPFM este familia mea. Este unul dintre puţinele ONG-uri care au rezistat în timp şi a dezvoltat generaţii de lideri care se implică trup şi suflet în proiectele în care sunt încadraţi la moment. Pe lîngă aceasta, SPFM este una dintre puţinele organizaţii activitatea căreia cuprinde toate aspectele legate de Sănătatea şi Drepturile Sexual Reproductive şi voluntariat şi o face la cel mai înalt nivel. Susţin valorile SPFM şi aş vrea ca fiecare tînăr din societatea de astăzi să împărtăşească fie şi parţial din aceste valori.
Care e cel mai fericit moment pe care l-ai trăit alături de familia SPFM?
La sigur au fost foarte multe pe parcursul acestor 6 ani , iar cînd fiecare amintire te învăluie cu emoţii este dificil să alegi „cel mai”. Dar, la sigur, momentele de maximă intensitate le trăiesc cînd am în preajma mea persoanele alături de care mi-am început activitatea de voluntar, alături de care şi de la care am învăţat şi mi-am pus bazele personalităţii, alături de care am depăşit momente dificile şi m-am bucurat de succes. Şi mai fericit voi fi ştiind că am inspirat alţi tineri să se alăture, implice şi să crească în familia SPFM.
Ce mesaj transmiți tinerilor de azi?
Nu rataţi nici o secundă a vieţii voastre şi daţi frîu imaginaţiei fără a vă teme să fiţi/păreţi ridicoli, acţionaţi, pierdeţi, învingeţi, îndrăzniţi şi nu uitaţi de cei care vă susţin necondiţionat!
Interviu realizat de Mircea Mitrofan,
departamentul Media SPFM