frule

Noi, femeile suntem mai sensibile faţă de multe probleme din societate

Recent, Fundaţia Soros-Moldova a încheiat un proiect prin care a încurajat femeile să participe activ la viaţa comunităţii. De ce se fac mai greu auzite femeile în Republica Moldova, am întrebat-o pe directoarea Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova, Elena Leşan:

Elena Leşan: „Noi suntem totuşi efectele unei societăţi unde femeia era mai mult percepută ca avînd rol de mamă, de persoană care ţine mai mult de familie şi mai puţin de implicare în alte sfere ale vieţii. Iar pentru a schimba un pic acest dezechilibru este nevoie de timp, este nevoie de mulţi ani şi nu doar de timp, dar este nevoie de implicare constructivă şi sistematică.”

Europa Liberă: Din cîte mi-am dat seama, aţi reuşit cîteva sute de femei să le implicaţi în activităţi. Le-aţi oferit la un moment dat şi anumite sume de bani ca să pună pe picioare nişte proiecte în localităţile de unde provin. Despre ce anume este vorba?

Elena Leşan:
„De exemplu, am avut un caz cînd beneficiara care a participat la programele noastre de instruire s-a întors în comunitate şi a hotărît să promoveze implicarea taţilor în educarea copiilor. La noi în Republica Moldova este o problemă de implicarea ambilor părinţi în educarea copiilor. Atunci dînsa a organizat un şir de evenimente comune, unde taţii veneau cu copii şi cu mamele, bineînţeles, şi desfăşurau diferite activităţi în comun.

Un alt exemplu ar fi implicarea tinerilor în activităţi de voluntariat de pe urma cărora beneficiau bătrînii dintr-un centru de plasament din afara Chişinăului. Un alt exemplu ar fi sensibilizarea comunităţii vizavi de importanţa modului de viaţă sănătos. S-a organizat în satul Mîndreşti, Teleneşti, un maraton pentru biciclişti la care au participat foarte mulţi săteni, ulterior s-a creat o parcare pentru biciclete la liceul din sat, în cadrul şcolii s-au inclus ore speciale în cadrul cărora să vorbea despre regulile de circulaţie.”

Europa Liberă: Toate proiectele despre care ne vorbiţi, au fost înaintate de femei?

Elena Leşan:
„Exact, pentru noi era important ca femeile care s-au înscris în acest program să înţeleagă cum se întâmplă lucrurile în comunitatea lor, să poată să analizeze problemele stringente ale comunităţii, de aceea după fiecare curs de instruire ele mergeau în comunitate şi făceau o scanare a problemelor comunităţii, după care alegeau să se implice în una dintre problemele pe care considerau ele că le puteau soluţiona împreuna cu grupul de cetăţeni din comunitate, inclusiv cu suportul nostru financiar.”

Europa Liberă: Totuşi, se mai aud voci care susţin că locul femeii e la cratiţă. Cum poate fi schimbată mentalitatea, în general?

Elena Leşan:
„Schimbarea mentalităţii este un lucru de foarte mulţi ani, nu poţi schimba mentalitatea timp de un an, doi sau trei. Această mentalitate poate fi schimbată, în primul rînd, prin promovarea practicilor pozitice care există, crearea oportunităţilor de dezvoltare a femeilor. Dincolo de existenţa acestor stereotipuri mai este şi numărul redus de oportunităţi de dezvoltare pentru femei. Dincolo de promovarea practicilor pozitive mai este vorba de elaborarea unor politici eficiente de nivel naţional şi local. Dacă nu se va lucra din ambele părţi, atunci efectele vor fi minime.”

Europa Liberă: Totuşi, se găsesc femei care reuşesc să-i facă loc printre bărbaţii care în vorbe pledează pentru egalitatea genurilor, dar în fapte nu acceptă să fie depăşiţi de femei. Printre ele şi profesoara Aliona Bîrna, care mi-a vorbit despre problemele pe care le-a înfruntat pentru a obţine funcţia de consiler local în primăria din Ştefan Vodă:

Aliona Bîrna: „Participînd în campania electorală am văzut că, totuşi, femeile sunt percepute ca nişte fiinţe mai firave, mai puţin rezistente, adică se consideră că un bărbat este gospodar şi el ar putea mai bine să gestioneze o localitate, pe cînd o femeie ar trebui să îşi caute de gospodărie. Eu, de exemplu, am candidat la funcţia de primar în lectorală, din candidaţii care erau, dacă să mergem la nivel de comparaţie, am avut nişte activităţi anterioare, am participat la multe proiecte de nivel comunitar, am reuşti anterior să atrag nişte resurse externe pentru implementarea proiectelor cu impact pentru comunitate, dar chiar dacă o femeie are şi realizări, acestea sunt privite mai sceptic, mai cu puţină încredere. De multe ori în comunitate se acceptă un bărbat, fiind văzut ca o persoană mai puternică.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, cît de bune sunt femeile în a se promova una pe alta?

Aliona Bîrna:
„Eu aş putea să fac o legătură cu campania electorală şi iarăşi să spun că fiind candidat la funcţia de primar pe lista de consilieri au fost mai multe femei. Am fost destul de consolidate şi în activităţi de promovare în cadrul campaniei, adică am ştiut să ne susţinem şi să mergem împreună. Bărbaţii au fost mai puţin insistenţi, mai puţin consolidăţi. Din acest punct de vedere, aş putea spune că femeile sunt mai organizate şi mai insistente şi pot fi şi consolidate şi ştiu să se susţină.”

Europa Liberă: Dar, totuşi, dacă nu aţi reuşit să obţineţi funcţia de primar, femeile continuă să voteze pentru bărbaţi?

Aliona Bîrna:
„Da, totuşi societatea noastră continuă să vadă la funcţii de decizii bărbaţii. Eu cred că e de vină mentalitatea şi influenţa sovietică: cînd ni se spunea că femeile trebuie implicate în mai puţină măsură la funcţii de decizie decît bărbaţii.”

Europa Liberă: Republica Moldova în ultimii ani trece printr-o criză politică, experţii aşa o numesc. De cîteva ori s-au vehiculat şi nume de femei la funcţia de preşedinte a ţării. Credeţi că situaţia s-ar schimba dacă în fruntea ţării ar fi aleasă o femeie?

Aliona Bîrna:
„Aş considera că prioritare ar fi calităţile omului, indiferent de ce gen este. Capacitatea lui de a conduce, abilităţile, experienţa, adică este un set de calităţi important ca persoana să fie eligibilă, indiferent dacă este femeie sau bărbat.

În situaţia critică în care trăim este important să avem o persoană competentă, necătînd la gen. Desigur că noi femeile suntem mai sensibile faţă de multe probleme din societate, suntem mai responsabile, de aceea acest criteriu ar fi bine să fie luat în consideraţie atunci cînd se aleg anumite persoane la anumite funcţii. Trebuie de multe ori să fim mai insistente, să nu lăsăm mâinele în jos, chiar şi atunci cînd nu suntem acceptate. Dacă vedem că o femeie merită şi are aptitudini şi realizări, atunci această femeie trebuie promovată şi trebuie de insistat.”

Europa Liberă: Cînd aţi decis să candidaţi pentru funcţia de primar în localitate, cînd v-aţi înaintat candidatura pentru funcţia de consilier local, soţul Dvs ce a zis?

Aliona Bîrna:
„Soţul m-a susţinut în totul, mi-a spus: „Haide, candidează că am să te susţin”. Şi susţinerea familiei şi susţinerea colegilor şi susţinerilor oamenilor din comunitate, toate în ansamblu au adus un rezultat bun.”
Diana Răileanu
http://www.europalibera.org


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola