CLUBUL ORATORILOR: "Meriţi aplauze, vorbeşte!”

 Interviu  cu Irina Caraiman, preşedintele CLUBULUI ORATORILOR

Ce este oratoria şi care sunt beneficiile acesteia?

Pentru a intra în esenţa noţiunii de oratorie, ne vom imagina o sală cu sute de ochi care te privesc şi asteptă să-i impresionezi. De aici începe oratoria, arta de a ţine un discurs în aşa manieră încît publicul sa te înţeleagă, să-ţi simtă trăirile şi să te accepte. Prin intermediul retoricii iţi vei dezvolta abilităţile de comunicare interpersonală, vei obţine deprinderi de a fi un bun ascultător  şi te vei poziţiona ca lider de grup sau societate.

 20100630-IMG_5408De cînd eşti membru al echipei Clubului Oratorilor? Ce ne poţi spune despre aceasta platformă de dezvoltare şi  formare a abilităţilor oratorice?

Personal fac parte din prima generaţie de membri ai Clubului Oratorilor, care au contribuit la dezvoltarea şi îmbunătăţirea calităţilor oratorilor din Republica Moldova. Clubul Oratorilor se desfăşoară în fiecare duminică a săptămînii, în cadrul căruia participanţii au posibilitatea de a-şi prezenta discursurile pregătite din timp. La finalul prezentării, vorbitorui i se va acorda un feedback  constructiv cu privire la corectitudinea conţinutului cît şi al modului de abordare al subiectului, unde eventual, vor fi oferite anumite sugestii de îmbunătăţire.

Ce reprezintă Clubul Oratorilor pentru tine?

Clubul Oratorilor este mediul în care investesc cîteva ore din programul meu, primind în schimb deprinderi, abilităţi şi multă experienţă. Aici am stabilit raporturi cu oameni importanţi, persoane dornice de a creşte si de a se remarca, ceea ce e este un spectru favorabil pentru a te autodepăşi şi de a deveni un nume în societate.

Ce experienţa ai în oratorie? În faţa cărui public ai reuşit să vorbeşti?

Ma pot lăuda cu faptul că atît eu cît şi orice membru al Clubului se descurcă pe o scenă mult mai bine decît majoritatea oamenilor de succes din Republica Moldova, datorită abilităţilor acumulate de-a lungul timpului în acest domeniu.Oratoria, m-a ajutat în diverse domenii şi anume în cadrul evenimentelor sociale la care am participat, universitate şi chiar concerte, unde audienţa varia de la diferite vîrste, categorii sociale şi volum.

În viziunea ta, care sunt regulile unei prezentări de succes?

O prezentare de succes trebuie să respecte anumiţi paşi în elaborarea acesteia, sa aibă atitudine şi să impresioneze ca formă şi conţinut.

 Care sunt  cele mai frecvente motive pentru care tinerii apelează  la cursuri de oratorie?

În circumstanţele dezvoltării continue se simte tot mai mult nevoia de comunicare, iar Clubul Oratorilor este instituţia care le poate oferi tehnici, exerciţii practice, şi experienţe unice tinerilor care investesc în dezvoltarea personală.

Cum  consideraţi, care  sunt elementele-cheie pe care o persoană  trebuie să le deţină pentru a deveni un orator de succes?

Din momentul în care am început a studia problematica dată, de multe ori mi-am pus această întrebare şi cred că principalele elemente pe care care trebuie să le deţină un orator de succces sunt: carisma, încrederea în forţele proprii, atitudine profesionistă, o voce convingătoare, umor, armonie în gesturi şi o ţinută vestimentară ajustată discursului.

 Ce  sfaturi sau recomandări aveţi pentru tinerii oratori din Moldova? 

Există o expresie sugestivă ” Practica bate gramatica”, care se regăseşte şi în cadrul oratoriei. Pentru a fi un bun orator nu e suficient doar să citeşti cărţi din domeniu  dar şi să  pui în practică cunoştinţele învăţate. Sugerez tinerilor care îşi doresc dezvoltarea calităților oratorice să găsească varianta oportună care îi va ajuta la realizarea visului, iar în cadrul Clubului Oratorilor noi vă oferim, prin dedicare şi profesionalism, un mediu oportun dezvoltării personale.

Interviu realizat de Daniela Caraiman pentru civic.md

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola