Republica Moldova are nevoie de voluntari
Fenomenul voluntariatului implică în sine noi şi noi experienţe, oameni, destine, cazuri pentru cei care l-au îmbrăţişat. De acest lucru s-a convins şi Anna Camisasca, o tînără din Italia ce a venit în ţara noastră pentru a face voluntariat, dar mai mult decît atît, să descopere Moldova şi viaţa ei.
Benvenuto in Moldavia!
Venirea ei aici a fost posibilă perteneriatului dintre Misiunea Socială “Diaconia” din RM şi organizaţia Caritas Ambrosiana (Italia). Conform spuselor ei, statul italian oferă posibilitate tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 30 ani să facă serviciu de voluntariat fie în Italia, fie în alte ţări. Pentru aceasta, candidaţii trec o serie de probe pentru a obţine acest serviciu. În cazul Annei, a fost propusă ca ţară de desfăşurare a activităţii civice, Republica Moldova. „Mulţi spuneau că voluntariat se face doar în Africa, dar ţara dvs. este un mediu propice pentru asemenea acţiuni” menţionează tînăra. Iniţial cînd a venit aici, era luna februarie a.c. Frigul de afară nu a împiedicat-o să simtă căldura şi ospitalitatea de care au dat dovadă cetăţenii noştri. Frumuseţele de la Orheiul Vechi şi din satele noastre i-au cucerit inima. Nu a rămas indiferentă nici la bucatele tradiţionale . „La capitolul locuri pitoreşti, ţara voastră are cu se lăuda” spune Anna.
„Apartamentul social” de la Orhei
Voluntariatul pe care îl face tînăra din Italia este acel de la „Apartamentul Social”, o subdiviziune din Proiectul „Spre Independenţă” de la Orhei. Acesta a fost lansat de Misiunea Socială „Diaconia" în 2007 cu suportul financiar al organizaţiilor Caritas Ambrosiana, Caritas Lodi, şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, actualmente fiind finanţat de către Fondazione Vismara. Beneficiarele apartamentului social au fost anual câte 6 fete din familii social-vulnerabile sau din orfelinate. Scopul proiectului constă în diminuarea dificultăţilor sociale şi a procentului migrării fetelor orfane ieşite din internate. Acest tip de locuinţă nu reprezintă un simplu adăpost, ci un loc unde beneficiarele au posibilitatea să obţină capacităţile necesare pentru a duce o viaţă independentă, să se implice în activităţi practice precum şi să-şi formeze abilităţi de îngrijire a locuinţei, gestionare a bugetului, alimentaţie corectă şi prepararea bucatelor, petrecerea timpului liber, să stabilească relaţii cu cei din jur, etc. Concomitent fetele învaţă şi la o şcoală profesională, căpătând una din calificările: frizer, croitor, bucătar, chelner. La ieşirea din apartament, acestea sunt deja asigurate cu un loc de muncă şi sunt independente financiar.
Anna le învaţă cum să gestioneze bugetul lor, cum să se comporte la magazin, la oficiul poştal, cum să se descurce în diverse instituţii. Uneori le oferă lecţii de cultură generală. “Avem o hartă a lumii. Eu le dau un cuvînt de referinţă despre o ţară, iar fetele o caută pe hartă. Aşa descoperim noi lumi, noi oameni şi culturi” spune voluntara. Un caz demn de toată admiraţia şi respect pe care mi l-a povestit tînăra este cel al unei fete de 17 ani din internat. Aceasta este uitată de părinţii ei , dar ea face voluntariat , avînd grijă de bătrîni.
Italia-Brazilia-Moldova
Anna a făcut voluntariat şi în ţara ei de baştină, Italia. S-a implicat într-un proiect de oferire a hranei pentru oamenii străzii. Concomitent , a fost educator pentru copii şi persoane cu dizabilităţi. În Brazilia a organizat diverse activităţi şi jocuri pentru copii. “Un lucru impresionant a fost pentru mine faptul că atît din Brazilia, cît şi din Moldova, copii sunt firi creative şi dormice de a se implica în multe activităţi interesante”. În ţara noastră a observat multe panouri ce au ca scop stoparea fenomenului alcoolului,dar, din păcate spune tînăra, a avut ocazia să vadă oameni dormind pe străzi sub influenţa licorii bahice.
În rest, are doar cuvinte frumoase despre ţara noastră, iar în loc de P.S. Anna menţionează “Republica Moldova are nevoie de voluntari. Apreciez faptul că aici mulţi tineri au început încă din ciclul gimnazial să facă voluntariat iar acest lucru nu poate decît să ducă la prosperarea societăţii”.
Iuliana Mămăligă
(In imagine: Ana Camisasca, a doua din dreapta, alaturi de fetele de la Apartamentul Social)