minuNata Andreev - mama culorilor Papergirl în Moldova
Alex: Așa, dragă Natalia Andreev, puteți să ne povestiți câte ceva despre dvs și de ce nickname-ul dvs este minuNata?
Nata: O să încep cu nickname-ul pe care îl am. Vine de la un prieten de pe facebook. De la început nu am vrut să-l recunosc, nu mi se părea destul de modest, dar tot mai multă lume îmi spunea așa și într-un final l-am acceptat și eu. Nu mă reprezintă pe mine, cât oamenii pe care îi am în jur. La capitolul despre mine aș putea povesti multe, dar cel mai des spun că sunt copilul soarelui și a curcubeului!
Alex: Papergirl. Sună foarte englezește, ce este acest proiect?
Nata: Sună englezește dar acest proiect de artă urbană își are originile în Germania, Berlin din 2006. A fost inițiat de o domnișoară cu numele Aisha Ronninger, de aici si denumirea de Papergirl (*Fata cu ziarele). Dar aceasta nu înseamnă că proiectul este destinat doar fetelor. Sora noastră mai mare din Iași îl are drept coordonator pe Bogdan. Acest proiect presupune trei etape esențiale. Prima este cea de colectare a lucrărilor de artă. Noi suntem primii din familia Papergirl care de faptam creat seria de ateliere, deoarece cunoaștem atitudinile diferite pe care le pot avea oamenii de la noi față de artă. A doua etapă este cea de expunere a tuturor lucrărilor, și la noi va avea loc în luna septembrie. Și a treia etapă este distribuirea lucrărilor prin oraș. Și facem acest lucru într-un mod foarte creativ, și anume, după cum băieții din America împărțeau ziarele pe biciclete așa și noi vrem să facem lucrul acesta pentru distribuirea noastră.
Alex: De ce credeți că proiectul va reuși în Moldova?
Nata: Să fiu sinceră o să mă bucur nespus de mult dacă reușim împreună cu echipa să aducem Papergirl la succes de Moldovă. Deocamdată suntem doar în capitală. Și dacă o să fie de succes sau nu, chiar îmi este greu să spun, deoarece atunci când mă aflu în cadrul atelierelor și văd așa mulți oameni colorați, creativi și frumoși, mi se pare că totul e posibil. Și când toată săptămâna văd manifestările neglijente ale celorlalți oameni față de ce este colorat și neordinar, mă mâhnesc amarnic, dar nicidecum nu renunț la ideea Papergirl. Este poate un început de schimbare. Nu vrem să facem revoluții, vrem doar să ne bucurăm de soare și curcubeu.
Alex: Cum vedeți continuitatea proiectului?
Nata: Am dori foarte mult să mergem prin regiuni. Să le povestim și copiilor talentați de acolo că este Papergirl și că ne-am dori să putem distribui și lucrări făcute de ei. Am văzut anul acesta un proiect super mega miau, care a avut loc în București anul acesta. Se numește Street Delivery, și presupune închiderea unei străzi, pentru o perioada de timp, pentru mașini și deschiderea pentru devoratorii de cultură underground și culori. Vrem ca Papergirl să aducă această idee în Chișinău cât de curând posibil. De asemenea mi-aș dori ca Papergirl să devină un instrument social mult mai proeminent decât a fost anul aceasta. Am în vedere să vizionăm de fiecare dată câte un film pe o tematică socială, să avem invitați speciali, etc.
Alex: Cum credeți care sunt cele mai importante 3 lucruri cu care se aleg oamenii după ce participă la ateliere?
Nata: Atelierele noastre sunt organizate într-un mod foarte relaxant. Oamenii socializează într-un mediu înfrumusețat de ceai și biscuiți cu ciocolată. Culorile aduc amintiri din copilărie. În primul rând este un mod creativ de a-ți petrece week-end-ul. La noi vin cu prietenii, copii și boyfriend-uri și girlfriend-uri. În al doilea rând ai posibilitatea de a crea ceva frumos. Iar nu în ultimul rând ai unica posibilitate de a-ți manifesta creativitatea fără ca nimeni să te privească dezaprobator. Noi suntem bucuroși pentru orice manifest de creativitate.
Alex: Care a fost feedback-ul oamenilor până acum?
Nata: Oamenii îmi mulțumesc pentru o zi colorată din săptămână, pentru că au venit și spiritul lor de artist și-a găsit loc printre pensule și vopsele. Avem deja oameni care ne vizitează regulat, grupuri de prieteni care s-au format și care se formează în continuare. Lumea e fericită și interesată. Zâmbetele lor se văd în pozele noastre. Cantitatea îmbrățișărilor sporește cu fiecare atelier, și acesta este cel mai de preț feedback.
Alex: Care e momentul preferat al dvs de când decurge proiectul?
Nata: Momentul preferat este atunci când afișăm pe perete toate lucrările realizate. Ne minunăm de ele, le admirăm și suntem tot mai inspirați să iubim culorile.
Alex: Cine vă ajută în acest proiect?
Nata: Mai întâi de toate este o minunată echipă. Fiecare contribuie cum îi permite. În mare parte sunt colegii mei de la facultate, dar noi nu uităm să creștem și următoare generație. Vrem ca proiectul să aibă o continuare, cu sau fără noi drept coordonatori. Este proiectul oricui care lasă soarele și curcubeul în viața lor. Dar pe lângă aceasta avem o sumedenie de priteni care ne ajută fiecare într-un mod deosebit. Consiliile Americane ne oferă acoperiș deasupra capului, Ambasada SUA ne-a acordat de curând un grant pentru materiale, Amplica ne-a acordar hosting gratis pentru pagina noastră web, Monitorul Civic de fiecare dată postează anunțurile noastre.
Alex: Altceva ce ați vrea să adăugați?
Nata: Mă așteptam la 27 de întrebări, dar las că și zece sunt bine. Aș mai putea adăuga că noi nu suntem chiar optimiști fără leac. Ne dăm și noi bine seama că totul nu va decurge în modul perfect pe care îl avem noi în imaginație. Nu vom rezolva problemele oamenilor și nici nu vrem lucrul acesta, vrem doar să ne putem bucura de creativitate pe care o are fiecare din noi.
Alex: Când va avea loc următorul eveniment papergirl?
Nata: De regulă toate atelierele sunt organizate sâmbăta sau duminica, de la orele 14:00, la cuibușorul nostru de pe strada Kogălniceanu 76. Detalii apar mereu pe facebook: Papergirl Moldova și pe pagina noastră web www.papergirl.din.md
Interviu realizat de către Acasă la Fluturaș!