Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Eduard Mihalaș:Tinerii din ţara noastră sunt foarte ingenioşi, inteligenţi şi plini de energie



 Interviu cu Eduard Mihalaș, președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova

246896_1983574583608_1070545848_2304278_6277242_n

 Cum te simți în noua ta postură de președinte CNTM?

A fi Preşedinte CNTM este o funcţie foarte responsabilă. În CNTM se pune mai puţin accent pe funcţia pe care o ocupi, ci mai mult pe produsele, rezultatele pe care le oferi, iar aceasta îmi place foarte mult. Îmi place şi procesul decizional intern organizaţiei, prin sistemul structurat în ceea ce priveşte organizaţiile membre, Biroul Executiv sau Secretariatul. În calitate de Preşedinte CNTM am posibilitatea să fac advocacy şi lobby direct la nivel naţional şi internaţional privind necesităţile şi interesele organizaţiilor membre, să particip la crearea unei viziuni clare de dezvoltare a domeniului tineret în următorii ani, precum şi să lucrez cu o echipă de profesionişti.

   Ce implică defapt, acest consiliu?

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) este o organizaţie mare de tineret, care cuprinde 42 de organizaţii membre. Consiliul este o structură de reprezentare a membrilor săi în raport cu instituţiile naţionale şi internaţionale din domeniul tineret, prin eforturile sale de advocacy şi lobby la toate nivelele. În baza experienţei internaţionale şi recomandărilor Consiliului Europei, CNTM trebuie să fie partenerul de bază la instituţiei publice guvernamentale din domeniul tineret, în cazul nostru, al Ministerului Tineretului şi Sportului, cum şi este de fapt. La nivel internaţional, CNTM face parte din cea mai mare structură de tineret din Europa – Forumul European de Tineret, având o vizibilitate sporită în această structură, prin intermediul grupurilor de lucru în care participă.

   Ce priorități aveți în perioada urmatoare?

Pentru ca CNTM să aibă o viziune clară de dezvoltare, se lucrează în 4 priorităţi strategice, adoptate de organizaţiile membre. Priorităţile strategice, înglobate în Strategia CNTM, oferă posibilitatea de a acţiona în vederea atingerii unor scopuri pe termen mediu şi asigurarea durabilităţilor activităţilor CNTM. Până-n 2013 eforturile CNTM sunt axate pe dezvoltarea capacităţilor organizaţionale, elaborarea şi promovarea politicilor de tineret, promovarea drepturilor omului şi dialogului intercultural şi dezvoltarea relaţiilor internaţionale.

   Cum a fost trecere de la TDV la CNTM?

TDV este una din organizaţiile membre ale CNTM, de aceea eram la curent ce se întâmplă şi cum se lucrează în cadrul Consiliului. În 2009 am fost ales Membru de Birou CNTM şi am început să lucrez activ pe direcţia politici de tineret, ceea ce a facilitat transferul meu de la TDV către CNTM. Din septembrie 2010 am demisionat din funcţia de Director Executiv TDV, iar începând de atunci m-am dedicat exclusiv CNTM-ului pentru a-mi putea concentra cât mai mult pe Direcţia în care ieram implicat, în special în promovarea Legii tineretului. Cu TDV ţin mereu legătura, având o foarte bună comunicare cu colegii de acolo, fiind astfel mereu în contact cu activităţile pe care le desfăşoară.

Cum pot tinerii sa beneficieze de serviciile CNTM?

CNTM nu este o organizaţie prestatoare de servicii, reieşind din misiunea şi strategia sa. Tinerii au rolul decisiv în elaborarea unor politici sau iniţiative pe care CNTM le consultă cu diferite grupuri ale societăţii civile. Ei se pot implica la toate nivelele acestor iniţiative / politici – în procesul de elaborare, promovare, adoptare sau implementare. Interacţiunea CNTM cu tinerii este mai mult realizată prin intermediul organizaţiilor membre, aşa precum şi trebuie să fie, deoarece organizaţiile membreu sunt megafonul CNTM. În prezent, CNTM are în derulare şi proiecte care permit o implicare directă a tinerilor, cum ar fi participarea în activităţi de promovare a dialogului intercultural (seminare, tabere de vară, vizite de studiu în Elveţia), dezbateri publice pe anumite subiecte, suport şi asistenţă pentru grupuri de iniţiativă ale tinerilor în desfăşurarea activităţilor în comunitate. La moment suntem în pregătirea unui amplu eveniment care se va desfăşura în Capitala Tineretului 2011 – Ungheni, unde în perioada 11 – 12 august se va desfăşura Târgul iniţiativelor de tineret şi vor participa aproximativ 100 de tineri din toate regiunile R. Moldova. Alte detalii despre acest eveniment şi acţiuni în care se pot implica sau beneficia tinerii puteţi vedea urmărind site-ul CNTM şi mesajele / anunţurile expediate de către Secretariat.

  Care este în viziunea ta, situația voluntariatului în RM?

Voluntariatul la moment nu este încă destul de dezvoltat în R. Moldova. Cu toate acestea, numărul de persoane care se implică în activităţi de voluntariat este în creştere. Trebuie acordată o atenţie mai sporită implicării sectorului privat, a companiilor în activităţi de voluntariat corporatist. La acest moment, este necesar un studiu care să evaluze nivelul de dezvoltare a voluntariatului în ţara noastră şi să ofere o anumită viziune spre acţiune a sectorului public, neguvernamental şi a celui privat.

   Ce părere ai despre tinerii din țara noastră?

Tinerii din ţara noastră sunt foarte ingenioşi, inteligenţi şi plini de energie. Atunci când doresc, tinerii pot demonstra că sunt o forţă. Drept exemplu o poate demonstra şi nivelul înalt de participare la alegerile recente desfăşurate în R. Moldova. Alt exemplu ţine de mecanismele prin care încearcă să se facă auziţi, cum ar fi reţelele sociale (în special facebook), bloguri sau flash-mob-uri. 

Iuliana Mămăligă