Parlamentul Tinerilor s-a întrunit în ultima ședință plenară din sesiunea de primăvară



În data de 16 mai 2010, a avut loc cea de a V-a ședință plenară a Parlamentului Tinerilor la care au participat și invitații speciali – Stefan B. Haböck membru al organizației de tineret din Austria “Paneuropa Youth Austria”, la fel la ședință a fost prezent şi dl. Calin Aprodu reprezentantul Institutului Naţional Democratic pentru Afaceri Externe în Moldova (NDI). Ședința a fost deschisă de către Sergiu Bejenari cu un cuvînt de salut și onorarea imnului Republicii Moldova. Conform ordinei de zi prestabilite de către biroul permanent al Palamentului Tinerilor în data de 12 mai au urmat luări de cuvînt și raportări pe activități. Invitatul special al ședinței dl. Stefan B. Haböck a prezentat organizația din care vine, misinuea organizației, obiectivele și scopurile acestei, relatind astfel despre faptul ca mișcarea Pan-Europa a jucat un rol decisiv în formarea Uniunii Europene.

În continuare Victoria Nacu, coordinator al programului a făcut o retrospectivă a succeselor şi provocărilor din sesiunea de primăvară.

Şedinţa a continuat cu prezentarea de rapoarte, primul rapot a fost prezentat de către comisia educație și politici de tineret, secretarul comisiei Tatiana Juravscaia, prezentind colegilor săi proiectele de politici publice, scopurile, obiectivele și succesele în realizarea acestora. Raportul comisiei mediu, cultură, sport şi turism a fost prezetat de către președintele acesteia dl. Marian Nidelcu, familiarizînd întreg colectivul Parlamentului Tinerilor cu activitățile comisiei sale și proiectele de politici publice la care lucrează comisia.

Următorul raport de pe ordinea de zi a fost prezentat de către comisia drepturile omului și protecţie socială, în numele dl. Valdimir Palamarciuc, președintele acestei comisii, raportînd despre cele doua proiecte de politici publice la care lucrează în comisie și activitățile la care au participat membrii comisiei. Comisia politică externă în frunte cu președintele său dl Dumitru Molceanu a prezentat la fel proiectele de politici publice asupra căror se duc lucrări în comisie și etapele la care se afla fiecare proiect. A urmat comisia administrare pubica, economie și dezvoltare regională care la fel și-a prezentat proiectele sale de politica publica.

După raportarea adusă de către comisii au început raportările pe activități a fracțiunilor Parlametului Tinerilor. Prima fracțiune care și-a prezentat activitățile realizate pe aprcursul sesiunii de primavară a fost fracțiunea Popularilor Europeni, printre care fiind participări la dezbateri și mese rotunde la fel președintele fracțiunii Ion Sturzu a prezentat și web-site-ul fracțiunii sale care a fost lansat în această zi. Următoarea prezentare a fost realizată de către președintele fracțiunii Verzilor – Ion Anghel, care a adus la cunostința colegilor săi din Parlament despre activitațile realizate, una din activități remarcabile a fracțiunii find acțiunea de caritate desfăurată în ajutorul casei de copii din comuna Cernoleuca raionul Dondușeni, eveniment realizat cu sustinerea tuturor fracțiunilor Parlamentului Tinerilor și a trei agenți economici precum este editura poligrafică ARC, compania “Soldi” și compania de confecționarea a încălțămintei S.A.“Oldcom”. În continuarea a urmar prezentarea Fracțiunii Conservatorilor de către președintele acesteia Ion Butmalai.

În final după raportările făcute de către comisii și fracțiuni cuvînt au luat și vice-președinții Parlamentului Tinerilor – Svetlana Toderaș și Tatiana Niță. Venind cu un raport de generalizare pentru îintreaga sesiune de primavară, cu privire la activitățile implementate, succesele și problemele întimpinate pe parcursul desfașurării acestora.

A fost prima şedinţă plenară la care s-a folosit cronometrul pentru a monitoriza timpul vorbitoilor, fiecare avînd la dispoziţie cîte şapte minute şi o minută pentru întrebări.

Ședința a fost încheiată de către Președintele Parlamentului Tinerilor dl. Sergiu Bejenari, care a urat tuturor tinerilor deputați o vacanță placută plină de moment plăcute. Astfel, anunțînd această ședință închisă. Următoarea sedință va avea loc în luna septembrie, cînd va începe sesiunea de toamna a Parlamentului Tinerilor.



Blog | Iniţiative Democratice