Concert cu ocazia Zilei Naționale a Norvegiei



Norvegia_-_Ziua_ConstitutieiNorwegian Embassy în colaborare cu Filarmonica Națională a Republicii Moldova „Serghei Lunchevici” a organizat un concert cu ocazia Zilei Naționale a Norvegiei.

Solistul concertului a fost faimosul violoncelist norvegian Øyvind Gimse, acompaniat de orchestra simfonică a Filarmonicii, condusă de dirijorul norvegian Torodd Wigum. Programul a cuprins piese clasice compuse de figuri proeminente ale muzicii norvegiene, precum Edvard Grieg, Johan Halvorsen, Johan Svendsen, Ole Bull, dar şi o piesă compusă de tânărul artist Johannes Rusten. De o atenție deosebita s-a bucurat Symphony No. 1 in C Minor de Johan Halvorsen.

Intrarea la concert a fost liberă, fiind invitați reprezentanți ai clasei politice, personalități ai culturii, reprezentanți ai sectorului neguvernamental din Republica Moldova, precum și toți cei pasionați de muzica clasica.

În anul 1814 Norvegia şi-a adoptat Constituţia, acest eveniment fiind sărbătorit pe data de 17 mai. Prima celebrare a acestei zile de către parlamentul norvegian a avut loc în 1836, iar din acel an data de 17 mai a devenit Ziua Naţională a Norvegiei.