APL învață despre cadrul legal și instituțional al ONG-urilor



În luna martie Centrul de Asistență și Intervenții Comunitare în colaborare cu Consilul Raional Telenești au inițiat un șir de activități care au ca scop promovarea de parteneriate eficiente APL-ONG la nivel local. Pe data de 30 aprilie anul curent, în cadrul proiectului “Consolidarea parteneriatelor pentru dezvoltare durabilă”, sprijinit financiar de Ambasadei SUA în Republica Moldova în cadrul Programului de granturi mici pentru susținerea inițiativelor democaratice, a fost organizat atelierul de lucru “Cadrul legal și instituțional al ONG-urilor din R.Moldova”. La această actitivate au participat funcționari publici și aleși locali din cadrul Consiliului Raional Telenești și ai administrațiilor publice locale de nivelul I din 22 de comunități. În cadrul activității au fost abordate subiecte ce vizează:

  • Înregistrarea ONG-urilor,
  • reînregistrarea ONG-urilor,
  • Controlul organului de înregistrare a corespunderii activităţii ONG-urilor, scopurilor şi sarcinilor statutare.
  • Ţinerea registrului de evidenţă a ONG-urilor.

Pe parcursul activității s-a observat că, deși ONG-urile, organizate democratic, au apărut în țara noastră în anii ’90, funcționarii publici întîlnesc dificultăți privind înțelegerea cadrului legal și instituțional de activitate al acestora. Destul de des ne întîlnim cu situații în care nu se cunoaște cum activează o asociație obștească, care este suportul pe care trebuie să îl ofere APL pentru o bună funcționalitate. De asemenea, au fost evidențiate schimbările din legislația Republicii Moldova privind activitatea ONG-urilor.

Într-un mod special s-a discutat despre impedimentele pe care le întîmpină APL în monitorizarea activității asociațiilor obștești din raionul Telenești. În cadrul acestui proiect, în colaborarea cu Asociația ACASĂ, a fost publicată ediția a III al Ghidului practic “Cadrul legal și instituțional al ONG-urilor din R.Moldova”, care constituie un suport real pentru angajații instituțiilor publice responsabili de înregistrarea și evidența ONG-urilor locale.

Pentru mai multe detalii privind activitățile noastre ne puteți scrie la adresa: c_comunitar@yahoo.com

Sabina Baciu-Danilov, coordonator de proiect


Blog | Iniţiative Democratice