“Media Training” la Parlamentul Tinerilor



Pe data de 3 și 4 mai 2010, în incinta Casei Cunoștințelor – Maison des Savoirs, spaţiu pentru instruire şi comunicare modernă, deputații Parlamentului Tinerilor, studenţii senatelor studenţesti cît alţi tineri au beneficiat de un training în domeniul mass-media, cu titlul „Media Training”. Ton Veen, profesor în stiințele comunicării – Olanda, a început cu discuții despre problemele cu care se confruntă Moldova la capitolul libertății presei dar și jurnaliștii din Republica Moldova. În continuare tinerii au fost familiarizați cu modalitățile de elaboarere a unei strategii şi a unui plan media pentru a concentra eficient atenția presei asupra mesajelor transmise. Relatat a fost și despre factorii care contribuie la stabilirea relațiilor cu mass-media, modalitatea de promovare și creare de imagine prin intermediul mass-media și modalitatea de stabilire a relatilor cu oficialitățile.

După pauza de cafea s-a trecut la partea practică a training-ului unde tinerii au fost împărțiți în două grupe: grupul deputaților și grupul jurnaliștilor în componența acestui grup au intrat și studenți ai Facultății de Jurnalism din cadrul Universitații Libere Internaționale din Moldova, care au fost invitati să participle la acest training împreună cu alti tineri. Fiecare grup a stabilit cîte 10 reguli de care trebuie să țină cont un jurnalist atunci cînd își exercita funcția, astfel fiecare grup a stabilit aceste reguli din perspective sa. Dupa ce s-a expus și s-a dezbătut fiecare obțiune, tinerii au trecut nemijlocit la simularea unui proces de intervievare, în cadrul cărui doi tineri din grupul jurnaliștilor au realizat un interviu cu un tînăr din grupul deputatilor, astfel la finele acestei simulări toți participanții au evaluat punctele forte și cele slabe a interviului fiind subliniate greșelile făcute atît de jurnaliști cît și de deputatul intervievat.

În final şi trainerul şi-a expus părerea, evidenţiind aspectele bune şi mai puțin bune ale procesului de intervievare.  În continuare tinerilor le-a fost prezentat și modul elaborării comunicatelor de presă, discutat fiind rolul acestora și importanța lor. Un ultim subiect al training-ului a fost tipurile de conferință de presă și modul de organizare a acestora.

 


Blog | Iniţiative Democratice