Acces la informaţia juridică în domeniul pensionării pentru persoanele vulnerabile



Informarea şi documentarea insuficientă a populaţiei privind mecanismul de acordare a pensiilor de asigurări sociale de stat şi al funcţionării sistemului public de oferire al acestora încă mai constituie un subiect de îngrijorare în Republica Moldova. Şi aceasta, pentru că problemele sociale ce vizează raporturile juridice procedurale din sistemul protecţiei sociale continuă să reprezintă un impediment pentru o categorie de persoane a societăţii noastre. Studiile şi analizele Bibliotecii Publice de Drept au relevat vacuumul informaţional juridic privind condiţiile, modul şi procesul de beneficiere de dreptul la pensie de asigurări sociale de stat solicitat de utilizatorii acestei instituţii. Solicitările parvenite atât prin intermediul servicilor de referinţă tradiţionale, cât şi a celor on-line, accentuează lipsa informării şi documentării depline a unui segment de utilizatori.

Astfel, prin intermediul proiectului Acces la informaţia juridică pentru persoane vulnerabile: spre o societate democratică susţinut de către Amabsada SUA în R.M. în cadrul programului Granturi Mici pentru Susţinerea Iniţiativelor Democratice (2009-2010) pe parcursul an. iunie, 2009, inclusiv iunie, 2010, Biblioteca Publică de Drept s-a orientat spre furnizarea unui suport informaţional juridic mai comprehensiv în domeniul pensionării şi procedurii de aplicare pentru diferite tipuri de pensii (ex. pensii pentru limita de vârstă, de invaliditate sau de urmaş) şi sporirea nivelului de cultură juridică al membrilor comunităţii juridice.

Ca rezultat pe parcursul implementării proiectului au fost expuse public şi distribuite gratuit, promt şi într-o formă accesibilă, acte normative naţionale din domeniul pensionării pe panoul informaţional al bibliotecii.

Elaborarea ghidului Pensia de la A la Z a constituit cea mai complexă activitate a proiectului. Publicaţia, elaborată în variantă bilingvă, reflectă cele mai frecvente întrebări abordate de către pensionari – care este modul de calculare şi mărimea pensiei pentru limita de vârstă, care sunt condiţiile de stabilire a pensiei de invaliditate în cazul unei afecţiuni generale etc. La fel ghidul, cuprinde informaţii despre rolul Registrului de evidenţă individuală în sistemul public de asistenţă socială, Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Iar în final publicaţia oferă detalii despre pensia prevăzută pentru unele categorii specifice de persoane (deputaţi, aleşi locali, judecători, avocaţi, funcţionari publici, militari), precum şi procedura distrinctă şi modul specific de calculare a acestia. 

Grupurile vizate în proiecte au beneficiat lunar de consultaţii individuale, gratuite, într-o modalitate simplă şi pe înţelesul tuturor, interpretând textele complicate ale actelor normative şi luîndu-se în consideraţie diferite aspecte practice ale procesului de aplicare pentru pensie. Până la finele proiectului în cadrul bibliotecii vor fi oferite încă două consultaţii juridice, care vor avea loc pe data de 16 şi 23 aprilie, precum şi 28 mai, a.c. la sediul Bibliotecii Publice de Drept – Chişinău, str. Armenască 42.

Mariana Harjevschi

director, proiect


Blog | Iniţiative Democratice