Parlamentul Tinerilor s-a întrunit în cea de a doua ședință plenară de lucru



In data de 6 martie 2010,  a avut loc a doua ședință plenară a Parlamentului Tinerilor, astfel în conformitate cu planul de acțiuni din luna martie a început procesul de simulare a procedurii parlamentare.  Ședința a fost deschisă de către dl. Mihai Godea – Președintele Fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova. Tinerilor le-a fost prezentat Regulamentul si  procedurile de lucru a ședințelor plenare a Parlamentului Tinerilor, prezentat de dl. Sergiu BEJENARI – Președintele Institutului Tineretului Guvernator din Moldova. Pînă a începe propiu-zis procedura de simulare, tinerii timp de o oră au făcut o retrospectivă în doctrinele europene sub îndrumarea Dnei Nighina Azizov.   Şedinţa a început cu onorarea imnului RM, după care a fost votată ordinea de yi a şedinţei. La această ședință tinerii au ales și au negociat fracțiunea parlamentară din care vor face parte (conform celor cinci doctrine europene de baza: conservatoare, liberală, socială, populară și ecologistă/verzilor).

Procesul de repartizare pe fracțiuni s-a desfășurat în două etape, prima etapa fiind tragerea la sorți a biletului cu denumirea fracțiunii din care face parte după care a urmat și cea de a doua etapă  - negocierea apartenenței la una din fracțiuni. Această etapă a negocierilor a durat o oră, timp în care tinerii parlamentari şi-au etalat calităţile de negociator. În final au rezultat 5 fracţiuni cu un număr egal de membri – 20, cu excepţia fracţiunii socialiste care are 21 de membri. După procesul de formare a fracțiunilor au avut loc ședințele în fracțiuni în cadrul cărora au fost aleși presedinții și secretarii de fracțiuni.

În cadrul acestor şedinţă s-a decis în care comisii vor merge membrii fracţiunii, precum şi la ce funcţii aspiră fiecare fracţiune, au stabilit tactica de negociere cu celelate fracţiuni, pentru aşi promova interesele fracţiunii din care fac parte. În timp ce mebrii fracţiunilor şi-au continuat şedinţa în fracţiuni, discutînd asupra programului, liderii fracţiunilor s-au întrunit în ședințăpentru a  negocia funcţiile din cadrul Parlamentului Tinerilor: președinte de comisie – 5 Comisii permanente (Comisia Educație și Politici de Tineret; Comisia pentru administrare publică, economie și dezvoltare regională; Comisia pentru Drepturile Omului și protecție socială; Comisia parteneriat și cooperare externă; Comisia pentru mediu, cultură, sport și turism.) şi Comisia Specială cu privire la conflicte interetnice, securitate teritorială și probleme constituționale, secretar de comisie și 2 funcțiide vicepreședinte ai Parlamentului Tinerilor. În timpul acordat negocierilor liderii fracțiunilor nu au ajuns la un consens, astfel au decis să se  întrunească într-o sedința suplimentara de negociere, care a fost stabilită pentru data de 16 martie.  

În cadrul ședintei fiecare tînar deputat a primit cîte un card de identitate cu care în continuare va vota și se va înregistra la ședințe. La fel toți tinerii au primit cîte un set format din 6 cărți şi reviste, donate de Asociația Pentru Democraţie Participativa ADEPT.

Facilitatori în cadrul şedinţelor pe fracţiuni Nighina Azizov, Victoria Nacu, Sergiu Bejenari, Polina Panainte, Petru.


Blog | Iniţiative Democratice