Schimbarea incepe de la NOI!



altSchimbarea incepe cu noi, acesta este mesajul tinerilor de la Slobozia Mare, membri  al Clubului de Teatru Social.

Echipa Clubului de Teatru Social, este o initiative a 4 tineri activi, participanti la trainingul de instruire pentru formarea cluburilor de teatru social, organizat de  Reţeaua Educatorilor de la Egal la Egal  Y-PEER Moldova şi UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie.

25 de tineri activi, frumosi la suflet si la chip, cu aptitudini de actori au aplicat pentru implicarea cu success in CTS. Doar 10 tineri au fost selectati, cei mai buni si cei mai responsabili. Impreuna sa aducem schimbarea!!!

,,Imi pasa de ceea ce se intimpla in jur, imi pasa de societate, de viata dar mai ales de tinerii inconstienti si tinerii care inca nu au inteles ca viata este frumoasa si fara alcool, fumat sau droguri. Dar teatru este viata mea, este zimbet, este distractie dar si responsabilitate. Sper sa le combin armonios si sa ajut cit mai multi tineri.” Spune Cristina Viscu eleva cl: 9-a.

,,Vreau sa fiu utila societatii. Sa devenim niste piloni ai societatii, iar tinerii care au nevoie sa conteze pe ajutorul nostru. Schimbarea incepe de la mine si de la orice tinar care duce un mod de viata sanatos si o viata fara risc.” Acciu Alina eleva cl:8-a.

,,Am petrecut doar citeva ore cu viitoarea echipa a CTS, insa doresc cit mai repede si cit mai mult sa muncim, sa-I ajutam pe tineri sis a ne cunoastem pe noi, ca persoane, ca tineri si ca viitori parinti responsabili si sanatosi.” Alex Musat, cl: 7-a

Echipa am format, umeaza sa incepem prima sesiune de informare si prima scena de teatru.

Cu forte tari si cu mult entuziam,

Echipa CTS ,,Tinerii Schimba Lumea”

Slobozia mare, Cahul

Ce este teatru social?

V-aţi întrebat vreodată de ce reuşeşte teatrul să capteze interesul oamenilor din mai multe culturi, de mii de ani?

Teatrul este o parte importantă în viaţa noastră, deoarece acesta oferă posibilitatea de a te destinde şi de a urmări diferite poveşti şi povestiri. Teatrul ia diferite forme în diferite culturi, dar oricare ar fi stilul de teatru adoptat, spectacolele trebuie să aibă potenţialul de a crea momente magice pentru public.

Teatrul Social se referă la utilizarea teatrului într-un scop care merge dincolo de a oferi o formă de divertisment spectatorilor. Scopul său este în general de a modifica cunoştinţele, atitudinile sau comportamentul publicului vizat.

Spectatorii sunt adesea legaţi de caracterele de pe scenă şi sunt motivaţi să participe la momentele interactive pentru a discuta subiecte controversate şi sensibile puse în discuţie, cum ar fi cele ce ţin de sexualitate, consumul de droguri, violenţa domestică şi de sănătatea reproductivă.

Scopul urmărit de reţeaua educatorilor de la egal la egal Y-PEER prin utilizarea teatrului social este de a îmbunătăţi nivelul de educaţie despre sănătate în rândul tinerilor, în mod special în domeniul sănătăţii reproducerii, prevenirea infecţiilor cu HIV şi reducerea sarcinilor nedorite, dar şi discriminării şi stigmatizării care însoţesc infectare cu HIV.

Chiar dacă, actorii care prezintă teatrul social nu sânt profesionişti, ei acţionează după aceleaşi principii: în primul rând grupul de educatori de la egal la egal care va prezenta scena, face planul şi scenariu. După aceasta urmează o serie de exerciţii pentru a intra în rol şi de a face scena adecvată la nevoile grupului ţintă şi cu un limbaj accesibil pentru toti.

Totuşi pentru ca să poată schimba comportamentul sau atitudinile tinerilor, teatrul nu trebuie să se mulţumească doar cu generarea unor simple reacţii afective. El trebuie să transmită mesaje într-un mod pe care tineri îl înţeleg şi pe baza căruia pot acţiona.

 

http://ninachiperi.wordpress.com