Locuitorii din satele Sireți, Negrești și Scoreni sunt beneficiarii unui Centru comunitar multifuncțional



Locuitorii din satele Sireți, Negrești și Scoreni, din luna septembrie a anului curent, beneficiază de un Centrul comunitar multifuncțional, care a fost deschis cu scopul de a consolida capacitățile societății civile, de a facilita și încuraja întâlnirile comunitare, de a oferi locuitorilor acces la informații și servicii, totdată, servind drept un spațiu de întâlnire și activități pentru tineri.

Deschiderea acestui Centru este rezultatul activității Asociației Obștești ”Sirețenii de Pretutindeni”, implicarea celor zece grupuri de inițiativă create și susținerea Primăriei din Sireți, în cadrul Proiectului „EU4Accountability”.

Prezenți la evenimentul de inaugurare a Centrului, reprezentanții ALDA, alături de Primarii celor trei localități, tinerii și cetățenii activi, au evidențiat necesitatea și utilitatea acestuia pentru peste zece mii de cetățeni. Totodată, reprezentanții APL-urilor au menționat că proiectele orientate să dezvolte responsabilitatea și implicarea cetățenilor în procesul de guvernare locală, sunt mai mult decât necesare, pentru că contribuie direct la înțelegerea proceselor administrative, iar rezultat este orientat spre găsirea soluțiilor eficiente pentru comunitate.

În cadrul acestui Centru urmează să fie dezvoltată o Strategie de Advocacy care va avea scopul să reglementeze activități menite să influențeze politicile publice locale, să monitorizeze bugetele și procedurile de achiziții relevante anumitor proiecte pentru comunitatea locală și să acumuleze propuneri de proiecte orientate spre dezvoltarea localităților.

Mai mult decât atât, locuitorii din celor trei sate învecinate Sireți, Negrești și Scoreni, iclusiv reprezentanții APL-urilor, s-au arătat interesați să preia reciproc bunele practici referitor la procesele transparente din cadrul instituțiilor publice locale, bugetare participativă și implicare civică și să dezvolte comunitățile prin eforturi comune.

Proiectul „EU4Accountability”- Societatea civilă împuternicită pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova, se desfășoară în perioada 2022-2024, este finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Asociația Europeană pentru Democrație Locală, European Partnership for Democracy și People in Need Moldova, se desfășoară în 10 raioane (Cahul, Comrat, Cimișlia, Fălești, Florești, Glodeni, Rîșcani, Strășeni, Ștefan Vodă, Telenești) și prevede un buget total de 1,6 mln EUR.

4 Copy