Elevii „Tekwill în fiecare școală” premiați de către președinta țării, Maia Sandu



 

Elevii proiectului „Tekwill în Fiecare Școală” au fost premiați de către Președinta țării, Maia Sandu. Vorbim despre câștigătorii competiției internaționale de Inteligență Artificială „Intel AI Global Impact Festival”, concurs la care Moldova a participat timp de trei ani consecutivi. Abilitățile le-au obținut în cadrul cursurilor „Tekwill în Fiecare Școală”, care a fost recent distins cu premiul Wise Awards 2023 - o recunoaștere internațională a calității și impactului pe care îl are proiectul în dezvoltarea competențelor tehnologice a tinerilor din țara noastră.

„Tehnologiile sunt parte integrantă a vieții noastre și este important să știm cum să le folosim pentru binele nostru comun. Ministerul Educației și Cercetării promovează, împreună cu partenerii de dezvoltare, învățarea profesiilor viitorului în țara noastră. În același timp, încercăm să atragem companii care deservesc piața de tehnologie globală și să creăm locuri de muncă pentru cei pasionați de tehnologii. Astfel de tineri sunt un exemplu de urmat pentru toți tinerii noștri. Munca și disciplina de a învăța pe tot parcursul vieții sunt elemente cheie pentru a obține succes în orice domeniu”, a scris Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe pagina sa oficială de Facebook, în contextul decernării elevilor premiați.

Ghidați de profesorii lor, elevii au dezvoltat proiecte complexe, din domenii precum medicina, agricultura, securitatea cibernetică, energia regenerabilă ș.a. Realizările lor au impresionat și experții internaționali din domeniul tehnologic. Pentru eforturile și rezultatele lor, fiecare dintre echipele câștigătoare ale edițiilor din 2022 și 2023 au primit premii în valoare de 1000 de euro.

„Elevii din cadrul proiectului „Tekwill în Fiecare Școală” au demonstrat excelență tehnică și angajament față de progresul țării noastre. Realizările lor nu sunt doar victorii personale, ci reprezintă și o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate educațională. Suntem mândri să susținem aceste minți creative și să contribuim la dezvoltarea viitoarei generații de lideri în domeniul tehnologic. „Tekwill în Fiecare Școală” nu este doar un proiect educațional, este o forță motrice care propulsează Moldova pe harta inovației globale”, a subliniat Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC

Acestea sunt proiectele cu care elevii au câștigat competiția „Intel AI Global Impact Festival”, în anii 2022 și 2023: 

  • „AGROOTS: Agricultură Accesibilă”, o soluție la problema pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și de vremea instabilă la nivel global. 
  • „Detectarea automată a deșeurilor”, proiect care are potențialul de a contribui la îmbunătățirea procesului de identificare și sortare automată a deșeurilor, utilizând tehnologia Computer Vision.
  • Sistem de detectare a limbajului semnelor și transformarea acestuia în cuvinte, care ilustrează modul în care tehnologia poate transforma gesturile în cuvinte, facilitând astfel comunicarea pentru comunitatea cu deficiențe auditive și promovând incluziunea socială.
  • Analiza instantanee a sângelui, folosind Inteligența Artificială, care permite furnizarea unui set complex de date precise despre starea de sănătate a unei persoane.

Tot din categoria competițiilor internaționale la care elevii programului „Tekwill în Fiecare Școală” ocupă locuri de frunte este și „e-ICON World Contest” din Coreea de Sud, care se axează pe dezvoltarea de aplicații mobile cu impact social pentru comunitate. Republica Moldova s-a remarcat timp de doi ani consecutivi și la acest concurs tehnologic, iar în acest an, Irina și Daniela Grosu, eleve la Liceul Teoretic „Miron Costin” din orașul Florești, au impresionat juriul și s-au clasat pe locul al doilea. Aplicația mobilă dezvoltată de ele are potențialul de a contribui la sporirea performanțelor academice ale elevilor.

„Experiența mea de anul trecut, când am obținut locul III, m-a motivat să mă străduiesc și mai mult. Sunt extrem de bucuroasă că, alături de coechipiera mea și  de profesoara Tatiana Rotari, am reușit să ne plasăm pe locul II. Această performanță mă întărește și mai mult în hotărârea mea de a deveni, în 2024, prima elevă din Republica Moldova care va aduce acasă medalia de aur. Țin să mulțumesc enorm proiectului „Tekwill în Fiecare Școală” pentru oportunitatea de a învăța domeniul care mă pasionează încă de pe băncile școlii.” - Irina Grosu, elevă în clasa a XII-a, câștigătoare a concursului.

Participarea la competițiile tehnologice globale reflectă potențialul elevilor din Republica Moldova de a dezvolta soluții tehnologice pentru provocările complexe ale societății. Aceste realizări nu doar ilustrează determinarea Moldovei în promovarea tehnologiei și inovației, ci și capacitatea impresionantă a tinerei generații de a se adapta și de a inova într-o lume în continuă transformare digitală.

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Crearea cursurilor din cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, a cetățenilor țării și a diasporei precum și a partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova.