Cîte ceva despre conflictul transnistrean



Ce s-a întamplat în 1992 pe Nistru? Un lucru foarte simplu: a fost război. Teoretic între anumiţi lideri separatişti care doreau să înfiinţeze o republică nistreană şi Republica Moldova care în urma desfiinţării URSS (1 ianuarie 1992) era în drept să guverneze moştenirea teritorială lăsată de RSSM.

Practic, un adevar foarte dur: a fost un razboi intre Rusia şi Republica Moldova. Armata a 14 rusească avea misiunea de a menţine pacea însa a tras doar în forţele de ordine ale Republicii Moldova. Au murit civili şi militari. Oameni. Mai târziu Mircea Snegur a declarat că a fost ameninţat de Elţin: "Mircea, dacă vreţi independeţă veţi avea şi Prednistrovie şi Găgăuzie şi la Bălţi poate ceva"

Anul acesta(2010) Rusia a promis un ajutor de 200 de milioane de dolari republicii separatiste, până în 2009 oferind anual 55 de milioane $.

Este nevoie de o concluzie ? Cred că da. Rusia îşi menţine în continuare trupele în transnistria. Deci oficial nu suntem în război, avem pe teritoriul Republicii Moldova o armată rusească.

Dan Caranfil.Blog