Vizita lui Băsescu în Basarabia - la rece



Vizita lui Băsescu în Republica Moldova - la rece.
A trecut deja o lună de la vizita preşedintelui României în Republica Moldova. Traian Băsescu ne-a aruncat în braţe o mulţime de promisiuni. Iată că după doar o lună, vedem că ceea ce a spus președintele României la Chișinău se materializează. În decursul acestei luni, 
  • s-au deschis birourile regionale pentru obținerea cetățeniei române, la Iași, Timișoara, Cluj, Suceava și Galați. 
  • s-a inaugurat un nou pod peste Prut, la Rădăuți-Lipcani. 
  • sârma sovietică de la granița cu Uniunea Europeană practic a dispărut. 
  • s-a stabilit modalitatea de acordare a grantului nerambursabil de 100 de milioane de euro, cu toate că negocierile încă se mai duc. 
  • pe aceeași direcție, în context regional, România a acceptat scutul NATO anti-rachetă, scut ce va proteja și Republica Moldova.
Acum un an, eu personal și mulți dintre tinerii veniți la studii în România învinuiam statul român pentru faptul că nu are un plan pentru basarabeni. Îmi aminesc cît eram de indignați de faptul că România ar putea face atât de multe și totuși nu face nimic. A trecut doar un an și lucrurile au evoluat foarte mult. Nici acum nu sunt convins de existența unui ”master plan” însă văd acțiuni consistente menite să absoarbă  populaţia fostei Basarabii în interiorul Uniunii . Sau poate că suntem încă jucători prea mici şi vedem doar piesele unui puzzle mult mai mare. Trebuie să facem cîţiva paşi înapoi pentru a admira întreg tabloul ce se pictează chiar sub ochii noştri.



Posted: 2010-02-22 14:08:58

Dan Caranfil.Blog