Lecţii publice în localităţile din Transnistria



Participanţii proiectului „Tinerii lideri pentru o educaţie democratică”, finanţat de Ambasada SUA în RM, organizează lecţii publice pentru tinerii din localităţile din stânga Nistrului.

Cei 12 participanţi ai proiectului, locuitori ai mai multor localităţi din stânga Nistrului, au beneficiat de un seminar de instruire în luna octombrie organizat de ISPED. Unde li s-a vorbit despre piramida învăţării şi  stilurile de instruire; instituţiile democratice; drepturile omului, educaţia civică, liderism şi participare, ş. a.  . Tinerii urmau, mai apoi, să desfăşoare lecţii publice în localităţile lor, pentru a pune în aplicare ceea ce au însuşit în cadrul seminarului.

Până în prezent, participanţii proiectului au organizat doar două lecţii publice. Mai multe lecţii nu au putut fi desfăşurate, deoarece unele şcoli, unde trebuia să aibă loc lecţiile, au fost inchise din cauza riscului pe care l-a prezentat virusul gripei de tip nou. Dar şi din motivul ca în perioada decembrie – ianuarie a avut loc sesiunea în diferite instituţii de învăţământ şi apoi a urmat vacanţa de iarnă.  Prin urmare, organizarea lecţiilor publice a fost amânată până la finele lunii februarie începutul lunii martie, curent.

Viorel Furtună şi Doina Gazea,  participanţi ai proiectului „Tinerii lideri pentru o educaţie democratică”, au organizat în luna decembrie 2009 două lecţii publice. Aceste lecţii au avut loc în liceul „Ştefan cel Mare” din Molovata şi liceul „Mihai Eminescu” din Molovata Nouă, din raionul Dubăsari. La ele au participat aproximativ 20 de elevi, din clasele a zecea şi respectiv, a opta.

Moderatorii lecţiilor le-au vorbit elevilor despre importanţa democraţiei şi a drepturilor omului într-un stat de drept. De asemenea, au discutat şi despre instituţiile democratice, care asigură respectarea valorilor democratice şi a drepturilor cetăţenilor.

Pentru mulţi dintre elevi informaţia prezentată era absolut nouă, spunând că le va fi foarte utilă pe viitor atât lor, dar şi celora cărora ei vor împărtăşi aceste cunoştinţe .

Asemenea lecţii vor mai fi organizate pe parcursul următoarelor 3 săptămâni şi de către ceilalţi participanţi ai proiectului. Ele urmează a fi organizate în liceele şi casele de cultură din unele localităţi din stânga Nistrului.

În următoarele două zile urmează să stabilim locul şi data desfăşurării fiecărei lecţii în parte. Pentru aceasta vom coordona cu participanţii seminarului organizat de ISPED, organizaţia parteneră AO “Tinerii din Stânga Nistrului” şi directorii de şcoală din acele localităţi.