Munca l-a creat pe om



Suntem leneşi dom'le. Două exemple simple de tot: lăsăm mereu proiectele şi învăţatul pentru examene pe ultima sută de metri. Când puteam foarte bine pe parcursul semestrului(să zicem din noiembrie) să adăugăm câte o pagina pe zi la proiect: în 3 săptămâni era gata, evitam stresul şi frustrările. Muncim alene la patron pentru că nu ne plăteşte cît vrem sau stăm pe banii statului.
Timpul trece, leafa merge. Şi nici măcar nu ştim cine e de vină. Cine ne învaţă să nu fim productivi ?

Cred că ştiu răspunsul - socialismul (în cazul Moldovei comunismul). Ne-am pierdut simţul proprietăţii asfel încât orice am face, parcă nu facem pentru noi. Câteva zeci de ani de comunism îşi spun bine cuvântul. Ne-am obişnuit să gândească alţii pentru noi. Această stare de negândire ne-a transformat în maşinuţe care execută or hărnicia şi muncă se dezvoltă în deosebi atunci când munceşti pentru tine.

Chiaburii erau ţărani împroprietăriţi care prin propria sîrguinţă au ajuns la un nivel de invidiat. Mica burghezia s-a născut din meşteşugarii harnici. Putem deci să luăm exemplu de la ei şi să muncim pentru propria noastră bunăstare. Indiferent de factorii exteriori, mereu au existat oameni care au învins sistemul, cât de ticăloşit n-ar fi el, pentru dezvoltarea personală. Astăzi putem vorbi de o lume în care avem toate porţile în faţă, trebuie să batem şi ni se va deschide.


Posted: 2010-02-03 01:18:24

Dan Caranfil.Blog