Un nou contaier cu biciclete din USA a ajuns la Pelinia



Recent, in satul Pelinia, raionul Drochia a ajuns un nou container cu biciclete din USA. Acest lucru a fost realizat in cadrul unui proiect de antreprenoriat social implementat cu succes de Asociaţia Obştească „CONSULT-NORD”, în parteneriat cu PedalsContainer_biciclete for Progress, organizaţie din SUA.

Organizația americană donează un lot de biciclete (foste în folosinţă, dar în stare bună şi piese de schimb noi). Costul transportării containerului cu biciclete din SUA pînă în Moldova este achitat integral de catre Asociaţia Obştească „CONSULT-NORD”. De asemenea, organizatia din Pelinia suporta si taxele vamale, care constituie 20 % din pretul declarat in SUA. La aceste costuri se adauga taxa pentru ecologie, comisionul brokerilor, precum si cheltuieli de reparatii, piese de schimb etc., ceea ce, in final, se cumuleaza intr-o suma destul de consistenta pentru o organizatiei neguvernamentala. Dar nu aceasta este principala problema in implementarea acestui proiect, ci cliseele de mentalitate si imperfectiunea cadrului legal din Republica Moldova. Legiuitorul nu defineste conceptul de “antreprenoriat social”, ceea ce face ca administratia publica locala sa perceapa, in mod eronat, derularea acestui proiect ca pe o activitate a unui agent economic. Si stfel, APL stabileste tarifele pentru arenda spatiilor , utilizind coeficientul respectiv pentru agentii economici. O astfel de perceptie, de altfel prezenta si in alte localitati din republica, erodeaza serios increderea intre parteneri si constituie o bariera in dezvoltarea comunitara.

La Pelinia bicicletele sunt comercializate în comunitate si în localitătile din împrejurime, iar venitul obținut este investit în realizarea scopurilor statutare ale organizației. Astfel, peste cîteva luni de la demararea acestui proiect, din venitul obținut și cu suportul organizației Corpul Păcii în Republica Moldova, a fost deschis un atelier de croitorie. Aici se prestează servicii de instruire gratuit pentru tinere și reparații curente a îmbrăcămintei pentru populația satului.

Informații suplimentare: Constantin Bandiu, Director AO „CONSULT-NORD”, cipelinia@gmail.com, 069990888

Asociatia Obsteasca „CONSULT-NORD” este o organizatie comunitara care contribuie la cresterea nivelului de trai a populatiei din satul Pelinia prin intermediul serviciilor de instruire, consultanta si antreprenoriat social.