Seminar pentru psihologii din cadrul Direcțiilor de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei



A.O. Filiala din Moldova a Asociației Amici dei Bambini organizează astăzi, 20 iulie 2020, seminarul online pentru psihologii din cadrul Direcțiilor de Asistență Socială şi Protecție a Familiei cu tematica ”Aspecte cheie în evaluarea potențialilor adoptatori naționali”.

Seminarul este destinat psihologilor din 15 raioane ale țării și municipiile Bălți și Chișinău, având scopul de a consolida capacitățile specialiștilor implicați în procesul de pregătire și evaluare a potențialilor adoptatori naționali.

Prin intermediul acestui seminar, echipa Amici dei Bambini, Moldova intenționează să aducă în evidență importanța unei evaluării calitative a garanțiilor morale ale viitorilor părinți adoptivi ca factor decisiv în procesul de potrivire cu un copil adoptabil.

Ghidați de formatorul Inga Russu, participanții la seminar vor încerca să găsească răspuns la cele mai frecvente întrebări pe care le întâlnesc în practica lor de lucru cu potențialii adoptatori: Cine poate adopta? Cine poate fi adoptat? Care sunt motivele pentru care părinții decid să adopte? Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă viitorii părinți adoptivi pentru a răspunde nevoilor copiilor adoptabili? etc.

Este dificil să concentrezi toată practica Asociației care numără mai bine de 20 ani, într-o singură zi, cu atât mai mult când este vorba despre un segment atât de specific precum este cel al adopției. Înțelegem nevoia specialiștilor locali de a se putea confrunta cu alți colegi, de a-și povesti succesele și situațiile mai problematice și, nu în ultimul rând, de a-și împrospăta cunoștințele și tehnicile folosite. Anume pe acest aspect vom pune accentul astăzi – cum evaluăm, ce tehnici folosim și care instrumente de evaluare ne oferă cele mai relevante informații despre persoanele care urmează să devină părinții unui copil, pentru totdeauna...” a menționat Stela Vasluian, director filială Amici dei Bambini, Moldova.

 

Suntem bucuroși că, în sfârșit, avem posibilitatea să ne întâlnim și să discutăm despre adopție. Fiecare specialist lucrează în propriul teritoriu, considerând că face bine ceea ce face, dar nu am avut niciodată posibilitatea să mai discutăm cu alți specialiști pentru a face un schimb de experienă...”; ”Ne-ar fi foarte util să cunoaștem mai multe instrumente de evaluare psihologică a potențialilor adoptatori naționali. Ar fi chiar foarte bine să existe un set de instrumente aprobat la nivel național, astfel putem și noi fi siguri că toți adoptatorii sunt evaluați la fel, după aceleași criterii și rezultatele pe care le citim în fișele de evaluare psihologică sunt veridice și credibile”... sunt doar câteva dintre așteptările vociferate de participanții la seminarul de astăzi, și pe care sperăm să le putem satisface până la finalul zilei.

Acest eveniment are loc în cadrul proiectului ”Tați conștienți și responsabili pentru o generație non-violentă” finanțat de Fundația Est-Europeană din sursele Fundației OAK, implementat în perioada 01.01.2020 – 30.06.2021 în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.