Diversitatea culturală în concepţia unui american



naseerP1000601Rafel Naseer, profesor de limba engleză din SUA, care activează la universitatea bălţeană datorită programului „English Language Fellow”, Universitatea Georgetown , SUA şi grantului acordat de Ambasada SUA a promovat o sesiune despre diversitatea culturală a Floridei, statul său natal,  pentru participanţii proiectului „Şcoala Viitorilor Profesori de Limba Engleză”.

Sesiunea a avut loc la 15 octombrie 2009 în incinta Universităţii de Stat „A. Russo”.Care sunt cele mai importante date istorice şi factorii care au influienţat structura populaţiei  în acest stat? Care au fost factorii care au dus la creşterea populaţiei  în Florida în anii nouăzeci? În ce măsură migraţia, imigraţia şi turismul a schimbat viaţa oamenilor din Florida? Cum sînt reflectate aceste evenimente în presă? În ce mod diversitatea populaţiei unui stat influienţează viaţa oamenilor respectivi, şi ce iniţiative poate întreprinde orice cetăţean pentru a preveni diverse probleme legate de discriminare şi diversitatea culturală? Care este rolul profesorului în pervenirea acestor probleme în comunitatea locală, incepînd chiar cu clasa sa de elevi.Răspunzînd la aceste întrebări, dl. Rafel Naseer a menţionat deasemenea că o persoană care a locuit cel puţin cîţiva ani în Statele Unite, de exemplu în Folrida, este mult mai conştient de diverse probleme ce ţin de diversitatea culturală şi chiar discriminare, decît o persoană care a locuit în Moldova.

Această sesiune a ajutat participanţii să conştientizeze faptul că Statele Unite ale Americii rămîne a fi societatea unde cetăţenii sînt expuşi diverselor experienţe multiculturale, şi binenţeles cetăţenii sînt  mai conştienţi de principiile educaţiei civice. Dl. Rafel Naseer a subliniat că este foarte bucuros de faptul că Ambasada SUA susţine diverse proiecte ce promovează educaţia civică în Moldova şi că studenţii din Bălţi, viitori profesori de limba engleză,  au posibilitatea să frecventeze un curs de educaţie civică datorită grantului oferit asociaţiei „Centrul pentru Educaţie Continuă”. Acest curs le oferă viitorilor specialişti cunoştinţe şi abilităţi  în domeniul educaţiei civice pentru a putea promova cursul Educaţia Civică care este unul obligatoriu pentru clasele a 1-a  -  a 12-a  în instituţiile şcolare de la noi din ţară.

Daniela Murguleţ