Transparenţă si participare-temelia unei bune guvernari



1MarinLa 5 martie curent a intrat în vigoare Legea nr. 239-XVI din 13.11.2008 privind transparenţa în procesul decizional. Este o lege nouă pentru Republica Moldova care introduce principii şi proceduri noi în activitatea autorităţilor publice şi va contribui la creşterea calităţii deciziilor elaborate şi aprobate, sporirea responsabilităţii autorităţilor faţă de cetăţeni, dar şi la extinderea susţinerii cetăţenilor pentru politicile aprobate şi acţiunile întreprinse. Or, transparenţa actului de guvernare constituie unul din elementele de bază ale bunei guvernări.

Acum sîntem la etapa cînd atît autorităţile publice, cît şi cetăţenii, societatea civilă, mediul de afaceri trebuie să deprindă metodele de cooperare eficientă în procesul de elaborare a unor decizii pozitive, eficace şi realiste. În această situaţie, autorităţile publice trebuie să faciliteze accesul tuturor factorilor interesaţi la procesul de luare a deciziilor şi să consulte proiectele de decizii cu toate părţile afectate de un proiect sau altul. Pe de altă parte, cetăţenii, societatea civilă şi mediul de afaceri trebuie să conştientizeze importanţa participării lor în elaborarea proiectelor de decizii ce ar putea să le afecteze interesele şi formularea unor recomandări pentru aceste proiecte. Doar în aceste condiţii se va reuşi consolidarea parteneriatului dintre societate şi autorităţile publice în scopul eficientizării actului de guvernare.

Recent, 16 octombrie 2009 in incinta Muzeului Verde din or. Stefan Voda s-a desfasurat Seminarul raional cu genericul,, Accesul la informatie si transparenta decizionala: legislatie, realitate, perspective” , sustinut de Ambasada SUA in cadrul Programului de Granturi Mici pentru Sustinerea Intiativelor Democratice.

In cadrul seminarului au fost invitati reprezentati ai Consiliului Raional Stefan Voda, primari, medici, bibliotecari, profesori, juristi, reprezentanti ai ONG-urilor locale.

Participantii intrunirii au avut posibilitate sa se informeze cu prevederile actelor internationale, normele constitutionale, legea privind accesul la informatie si transparenta decizionala.

Prezentarea Legii privind accesul la informatie si transparenta a fost facuta de d-na Tatiana Marin, presedintele OT Stefan Voda a Miscarii Ecologiste din Moldova. Din comunicat participantii au facut cunostinta cu obligatiunile autoritatilor locale privind transparenta decizionala, importanta legii transparentei si acces la informatie pentru cetatenii de rind, care sunt instituţiile care au obligaţia de a respecta Legea transparenţei, cine are dreptul de a participa la şedinţele publice ale autorităţilor publice, poate participa cetateanul la şedinţele autorităţilor publice si are el dreptul de a formula propuneri sau sugestii pentru imbunatatirea sau modificarea unui proiect de act normativ, are dreptul să -si exprime în timpul şedinţelor publice punctul de vedere cu privire la problemele discutate,etc.

Drept raspuns la aceste intrebari in sala sau aprins discutii care conţineau diverse exemple din propria activitate a participantilor.

D-l Valeriu Gaju, vicepresedintele raionului a mentionat ca o buna conlucrare cu societatea civila, sectorul neguvernamental va spori accesul la informatie printre cetateni si va facilita accesul tuturora in procesul de luare a deciziilor.

D-l primar de Slobozia, Anatol Zavalisco a propus ca in foecare primarie sa functioneze un specialist ce tine de relatiile cu publicul. Practic, in primarii locale lipseste colaborarea, legatura intre cetateni si autoritatea publica din cauza lipsei unui funcţionar ce ar avea acces direct la public si tot odata ar pune la dispozitia bastinasilor o transparenta veridica din activiatatea administratiei.

D-na Aurelia Cibotari, seful Oficiului Forţei de Munca Stefan Voda a comunicat ca lipsa transparentei face ca cetăţeanul sa fie pasiv, sa fie indifirent fata de deciziile locale si fata de problemele comunei. El nu cunoaste, nu are acces la informatie si nici nu vrea sa se intereseze, deaceia este necesar ca în primarie sa fie marit numarul functionarilor, pentru că primarul si secretara nu au posibiliate sa indeplineasca toate documentele solicitate zilnic de diverse servicii, ne mai vorbind de informarea si consultarea cetateanului.

D-l Nicolae Nastasi, seful Inspectiei Ecologice Stefan Voda a propus ca fiecare autoritate sa conlucreze mai mult cu ONG-urile locale, sa le puna la dispozitie proiectele si actele normative, sa le sustina in activitatile comunitare, care la rindul vor fi cele mai active in difuzarea informatiei printre bastinasi.

In rezultat s-a ajuns la concluzia ca este necesar de a realiza urmatoarele actiuni :

• Informarea populatiei pentru o transparenta veridica in administratia publica locala, anume pentru o buna cunoastere a drepturilor si obligatiunilor;

• Organizarea activitatilor de educatie si dezvoltare a spiritului civic;

• Publicarea in presa raionala si pe internet a deciziilor;

• Consultarea frecventa a cetatenilor in problemele de interes comunitar;

• Amenajarea unui panou informational in centrul satului, in incinta primariei;

• Instituirea unui control obstesc din partea societatii civile.

Cetatenii la rindul, ar trebui :

• Sa fie mai bine informati si implicati în luarea deciziilor la nivel local, macar atit cît au permisiunea din partea autoritatilor publice locale;

• Sa supravegheze mai în de aproape activitatea institutiilor publice;

• ONG-urile sa implementeze proiecte in scopul educarii unui comportament participativ al cetatenilor;

• Mass-media sa devina un instrument de monitorizare si informare a cetatenilor despre activitatea institutiilor publice;

• Crearea unor conditii de relationare: cetatean-functionar mai prietenoase;

• Organizarea unor evenimente,, Ziua uşilor deschise”, pentru ca cetateanul sa cunoasca activitatea functionarului;

• Sporirea participarii publice prin oportunitatea oferita de Lege.

Experienţa internaţională atestă că participarea cetăţenească este un instrument eficient de impulsionare a dezvoltării locale. Avantajele ei se manifestă în sporirea calităţii procesului decizional, consolidarea parteneriatelor, atragerea de fonduri noi şi raţionalizarea utilizării resurselor existente, crearea imaginii benefice şi creşterea autorităţii administraţiei publice. Este bine cunoscut şi faptul că transparenţa autorităţilor publice, în special, fluxul continuu de informaţii către populaţie, este o precondiţie a unei participări comunitare eficiente.

Prin implementarea proiectului ,, Transparenta şi participare-temelia bunei guvernari”, Organizatia Teritoriala Stefan Voda a MEM va impulsiona societatea civila cu privire la importanţa participării lor la luarea deciziilor intru dezvoltarea durabila a comunitatii prin: evaluarea situaţiei actuale referitor la respectarea dreptului de acces la informaţiile cu caracter public şi participarea cetăţenilor la procesul decizional în localităţile din r-nul Ştefan-Vodă, precum şi implicarea cetatenilor in procesul de identificare, prevenire si rezolvare a problemelor comunitare.

Tatiana Marin,

Presedintele OT Stefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova.