ONG-urile din Moldova, în faţa noilor oportunităţi de finanţare prin ENRI



Tendinţa noii guvernări de la Chişinău de a avea relaţii bune de colaborare cu toate ţările, inclusiv cu statele vecine România şi Ucraina, creează noi oportunităţi pentru ONG-urile din Moldova de participare mai activă la lansarea şi implementarea proiectelor transfrontaliere, finanţate prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (ENRI), a spus deputatul Mihai Godea în deschiderea seminarului „Creşterea şi implicarea societăţii civile în programarea ENRI”.

Seminarul s-a desfăşurat luni, 19 octombrie, sub egida centrului Contact, cu suportul financiar al fundaţiei Soros – Moldova. ENRI este un instrument financiar prin care Comisia Europeană susţine planurile ţărilor vecine, elaborate în cadrul Programului de Vecinătate a UE, lansat pentru perioada 2007 – 2013.

„Fiind director executiv al Centrului Contact pe parcurs de mai mulţi ani, am discutat cu colegii despre posibilităţile pe care le oferă UE ţărilor vecine prin acest instrument. Dar, din cauza relaţiilor tensionate cu ţările vecine, ONG-urile din Moldova se confruntau cu dificultăţi în identificarea partenerilor la realizarea proiectelor elaborate, în special a partenerilor din România. Aceasta în condiţiile în care, potrivit regulamentului stabilit, unul din parteneri trebuie să fie dintr-o ţară membră a UE. Astfel că, faţă de colegii ucraineni, noi am rămas puţin în urmă. În prezent barierele sunt scoase, există şi posibilitatea de a valorifica experienţa ONG-urilor din România”, a menţionat Mihai Godea.

Sergiu Neicovcen, actualul director executiv al centrului Contact, a spus că până la 28 octombrie urmează să fie prezentate proiecte privind dezvoltarea economică transfrontalieră şi protecţia mediului. Au fost înaintate câteva proiecte şi pentru componenta „De la om la om” , selectarea proiectelor pentru această componentă s-a încheiat la sfârşitul lunii septembrie.

Valentin Burada, director de programe la Fundaţia pentru dezvoltarea societăţii civile din România, a spus că speră ca ONG-urile din Moldova să-şi dezvolte capacităţile de programare şi de monitorizare a proiectelor într-un ritm mai susţinut decât au făcut-o cele din România şi să obţină mai rapid acces la fondurile europene de finanţare a unor asemenea proiecte.

Potrivit lui Iaroslav Kirpuşca, director al Centrului de Reconstrucţie şi Dezvoltare din Cernăuţi, Ucraina, ONG-urile ucrainene au definitivat două proiecte transfrontaliere, unul privind dezvoltarea turismului şi altul privind dezvoltarea economică a localităţilor săteşti, situate la frontieră. El a menţionat că se află în căutarea unor parteneri din Moldova, pe care speră să-i identifice chiar în cadrul seminarului.

Valoarea finanţării proiectelor susţinute prin ENRI variază între 100 mii şi 1mln euro, în funcţie de proiect. Proiectele sunt trilaterale şi presupun neapărat implicarea în ele a cel puţin unui reprezentant UE.

Sursa: Infoprim