A fost fondat Consiliul de Presa din Republica Moldova



Sase organizatii neguvernamentale din domeniile mass-media, drepturile omului si politici publice* au fondat Consiliul de Presa din Republica Moldova ca structura de autoreglementare a presei din tara noastra.

Consiliul de Presa are ca obiective sporirea responsabilitatii presei din R. Moldova fata de cititori, prin promovarea respectarii standardelor profesionale si a deontologiei jurnalistice, solutionarea litigiilor dintre cititori si publicatii privind materialele jurnalistice publicate, cultivarea culturii dialogului si respectului reciproc intre presa si consumatorii de media, promovarea jurnalismului de calitate si sporirea credibilitatii mass-media. Consiliul de Presa va fi independent in raport cu administratia publica, mediul politic, mediul de afaceri, alte grupuri de interese.

Functia de baza a Consiliului de Presa este examinarea plangerilor care se refera la activitatea editoriala a ziarelor, revistelor si agentiilor de stiri din R. Moldova, precum si a portalurilor informationale. La fel, Consiliul de Presa va elabora recomandari de consolidare a standardelor profesionale in presa din R. Moldova, propuneri de politici publice in domeniul mass-media, va  desfasura campanii de promovare a jurnalismului responsabil.

In componenta Consiliului de Presa din R. Moldova vor fi selectate noua persoane, inclusiv patru membri vor reprezenta mediul jurnalistic, iar cinci membri vor reprezenta consumatorii de media. Reprezentantii mediului jurnalistic vor putea fi propusi de catre redactiile publicatiilor (agentiilor, portalurilor), organizatiile profesionale ale jurnalistilor si alte asociatii obstesti de media, inclusiv patronatele din media. Candidatii care vor reprezenta consumatorii de media vor putea fi propusi de catre cititori, asociatii obstesti din alte domenii, inclusiv organizatii sindicale, patronale, religioase, formatiuni politice etc. Selectarea membrilor Consiliului de Presa va fi facuta de o comisie de selectare reprezentativa.

In curand va fi lansata pagina web www.consiliuldepresa.md, unde vor fi publicate informatii despre activitatea Consiliului de Presa din R. Moldova.

Telefon pentru relatii: 22-09-96

* Fondatori ai Consiliului de Presa din Republica Moldova sunt: Asociatia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Centrul de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova "CREDO" si Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul".