Victimele violenţelor din aprilie au fost comemorate la un miting în centrul capitalei



comemorareaOameni simpli, politicieni, funcţionari şi membri de ONG s-au adunat aseară, 7 octombrie, în faţa monumentului domnitorului Ştefan cel Mare din centrul capitalei, pentru a aprinde lumânări în memoria victimelor protestelor din aprilie.

Mitingul a fost organizat de grupul de iniţiativa "Împotriva torturii" , la 6 luni de la proteste. Cei prezenţi şi-au amintit de cei 4 tineri care au decedat în acele zile.

Premierul Vlad Filat a comunicat că Ministerul Afacerilor Interne a demarat o anchetă internă pe acest caz. „Nu sunt judecător să spun cine şi de ce este vinovat. Ancheta va stabili foarte clar acest lucru”, a menţionat primul ministru. El a mai spus că săptămâna viitoare se va institui Comisia parlamentară de anchetă, cu atragerea experţilor străini din partea Comisiei Europene şi Consiliului Europei. Scopul este ca într-o perioadă scrută de timp să se cunoască exact cine au fost dirijorii violenţelor, pentru a-i trage la răspundere.

Valentina Cuşnir, liderul grupului de iniţiativă „Împotriva torturii” a declarat: „Sunt martorul ocular al acelor evenimente şi victimă, deoarece, fiind în exerciţiul mandatului de deputat am fost intenţionat şi eu bătută de poliţiştii de rang înalt”.

„Ştiu că va fi dificil dar timpul va arăta şi va spune adevărul”, a spus Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în bătaie de poliţişti.

Parascovia Topadă, preşedintele Asociaţiei Hyde Park, a spus că organizatorul protestelor este regimul comunist.
Participanţii la acţiune au scris cu lumânări aprinse cuvântul „Dreptate”.

În urma protestelor din aprilie, împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare, patru persoane au decedat şi alte câteva sute au fost maltratate şi torturate.

sursa: Infoprim