Internatul vechi de la Cahul a fost transformat într-un Centru de plasament model pentru copiii



Parteneriate pentru viitor
Campania Tu faci viitorul pe ultima sută de metri

Internatul vechi de la Cahul a fost transformat într-un Centru de plasament model pentru copiii aflaţi în dificultate.

Mai bine de 300 mii lei au fost donaţi de oameni de bună credinţă din Moldova pentru reorganizarea internatului.

COMUNICAT INFORMATIV

Luni, 12 octombrie, 2009, ora 12.00, EveryChild Moldova anunţă deschiderea Centrului de plasament pentru copii aflaţi în dificultate din Cahul. Evenimentul va avea loc în incinta fostului internat din oraşul Cahul.

Crearea acestui Centru a fost posibilă ca urmare a proiectului „Reorganizarea gimnaziului-internat din oraşul Cahul, implementat de EveryChild, în colaborare cu APL din Cahul şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu sprijinul financiar al Andreas A David Foundation, precum şi cu suportul donaţiilor făcute de oameni de bună credinţă din RM.

Modelul de reorganizare a internatului de la Cahul este unul de pionerat în ţara noastră  şi urmează a fi  replicat şi în alte localităţi din republică, susţine Stela Grigoraş, directorul EveryChild Moldova. Procesul de reorganizare a început în vara anului 2007, avînd ca obiective transformarea instituţiei într-un complex de servicii sociale comunitare, bazate pe creşterea copilului într-un mediu cît mai aproape de familie şi comunitate. Centrul de plasament are o capacitate de 30 locuri şi conţine 6 module familiale, în care sunt plasaţi copii pînă la vîrsta de 16 ani, orfani sau rămaşi temporar fără îngrijire părinteasca. Adiţional din fondurile acumulate de EveryChild din partea donatorilor externi a fost începută construcţia a 8 apartamente sociale pentru copiii orfani absolvenţi ai internatului şi va fi creat şi un centru de zi.

Pentru susţinerea procesului de transformare a fost lansată, începînd cu octombrie 2008, campania de promovare şi colectări de fonduri „Tu faci viitorul”, în cadrul căreia au fost colectaţi 310 mii de lei. Campania va dura pînă în luna ianuarie 2010.

Reamintim că  EveryChild împreună cu administraţia internatului în strînsă  colaborare cu Direcţia Generală Educaţie şi Tineret şi Direcţia Asistenţă Socială, începînd cu 1 septembrie 2008, a reuşi integrarea tuturor copiilor din şcoala internat în şcolile din comunitate şi reintegrarea a circa 50 % din copii în familia biologică sau extinsă. La moment din 156 de copii, aflaţi în instituţie la începutul proiectului în 2007, au rămas doar 75.

OO”EveryChild” şi-a început activitatea în Republica Moldova din anul 1995. La ora actuală, în colaborare cu autorităţile publice locale din Chişinău, Cahul, Ungheni, Orhei, Soroca şi Tiraspol, dezvoltă programe axate pe prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiilor, reabilitarea socială şi integrarea lor în familie. Totodată la nivel naţional implementează un program de asistenţă tehnică în reformarea politicilor sociale în domeniul protecţiei copilului şi familiei, în colaborare cu Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei.

Manager PR EveryChild Anatol MAMALIGA
238669,069537193