AI Moldova - către Parlament în vederea ratificării Statutului de la Roma al Curţii Penale Int-le



amnesty1Amnesty International (AI) Moldova face apel către Parlament în vederea ratificării neamânate a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, ce are ca scop prevenirea, cercetarea şi sancţionarea celor mai grave crime împotriva umanităţii.

La momentul de faţă, 110 din ţările lumii au aderat la Statutul de la Roma. Republica Moldova nu se numără printre aceste state, în pofida angajamentului asumat în baza Planului de Acţiuni RM-UE 2005-2008, se spune în comunicatul de presă emis de AI.

Amnesty International Moldova se adresează Parlamentului nou-ales cu apelul de a demonstra prin fapte alinierea la valorile europene de respectare a drepturilor fundamentale ale omului.

Republica Moldova a semnat Statutul de la Roma pe data de 8 septembrie 2000. În primăvara 2006 Ministerul Justiţiei al RM a elaborat un proiect de lege privind ratificarea Statutului de la Roma al CPI. În februarie 2008 proiectul de lege a fost oficial înaintat în Parlament. De la acea dată proiectul rămâne în legislativ.

Documentul, potrivit AI, conţine o clauză restrictivă, care limitează jurisdicţia Curţii doar pentru teritoriul Moldovei controlat de autorităţile constituţionale. Această limitare, în mod practic, lasă teritoriul Transnistriei liber pentru comiterea genocidului, a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război, se precizează în comunicatul emis de organizaţie.

Potrivit Amnesty International Moldova ratificarea necondiţionată a Statutului de la Roma va oferi locuitorilor Republicii Moldova, inclusiv şi ai regiunii transnistrene, o garanţie suplimentară împotriva actelor de genocid, crimelor de război şi crimelor contra umanităţii.