Uniunea "Tărnă Rom" cere autorităţilor publice locale să instituie funcţia de mediator şcolar



tarnarom2Uniunea tinerilor romi „Tărnă Rom” cere administraţiilor publice locale din Moldova să instituie funcţia de mediator şcolar, a cărui misiune va fi de a facilita legătura din familiile rome cu copii cu instituţiile şcolare.

La conferinţa de presă de joi de la INFOTAG, Marin Ala, preşedintele „Tărnă Rom”, a spus că primăriile ar trebui să fie interesate în angajarea unei astfel de persoane, căci doar aşa se va reuşi şcolarizarea tuturor copiilor romi.

"În cadrul unui proiect pilot „Pas cu pas copiii romi pot reuşi”, a fost angajat un asemenea mediator care avea misiunea de a verifica la şcoală dacă copiii romi o frecventează, de a merge acasă la aceşti copii şi de a discuta cu părinţii. În total sînt necesari 37 de astfel de mediatori şi, deoarece responsabilitatea pentru şcolarizarea copiilor revine anume administraţiilor publice locale, cred că acestea ar trebui să găsească surse pentru salarizarea mediatorilor”, a precizat Marin Ala. El a specificat că în acest an 2,5 mii din 7 mii de copii romi nu frecventează şcoala.

"Situaţia este catastrofală. De multe ori copiii romi nu au acasă o masă unde să îşi facă lecţiile, iar la şcoală sînt marginalizaţi şi discriminaţi. Plus la aceasta profesorii de obicei nu sînt interesaţi să îi ajute. Noi îndemnăm instituţiile de învăţămînt să fie mai deschise faţă de copiii romi şi să-i ajute, căci uneori părinţii lor sînt analfabeţi", a specificat Marin Ala.