CEC, obligată să prezinte Alianţei CCAII copiile listelor de alegători



Curtea de Apel Chişinău a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să prezinte copiile listelor cu alegători, solicitate de Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova (Alianţa CCAII) în cadrul unui proiect de monitorizare, transmite Info-Prim Neo.

La 16 iulie Alianţa CCAII a solicitat CEC eliberarea copiilor listelor de alegători din municipiul Chişinău şi copiile listelor persoanelor cu drept de vot din Chişinău care şi-au schimbat locul de şedere şi şi-au declarat nou loc de şedere la organul administraţiei publice locale respective.


Galina Bostan, jurist în cadrul Alianţei CCAII, directorul directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), a spus că la 20 iulie CEC a refuzat să ofere informaţia solicitată. „În răspunsul său, CEC a motivat refuzul prin faptul că listele electorale nu constituie un document oficial şi că Alianţa CCAII nu este abilitată să deţină baza de date cu caracter personal al alegătorilor”, a spus Galina Bostan.

CEC va ataca hotărârea Curţii de Apel în instanţa superioară a spus pentru Info-Prim Neo Iurie Ciocan, secretarul comisiei.

Proiectul „Monitorizarea listelor electorale în mun. Chişinău” elaborat de Alianţa CCAII, face parte din cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - „Coaliţia 2009”. Prin acest proiect Alianţa CCAII şi-a propus să monitorizeze corectitudinea întocmirii listelor electorale şi să participe la efortul de întocmire corectă a listelor electorale în mun. Chişinău.