Situatia pe piata muncii in raionul Ungheni



SFIP

Serviciul presupune integrare profesionala a tinerilor defavorizati - daca e sa sumam activitate. Unul din obiectivele serviciului, pe linga profesionalizare, este si insertia profesionala, adica, angajarea in campul muncii a grupului tinta. Spunea cineva, ca Moldova nu este afectata de criza. Analizele arata ca da, este afectata.

Pornind de la necesitatile proiectului, studiul pietei este o componenta indispensabila. 

Nu vrem sa pregatim someri potentiali, vream sa oferim tinerilor servicii de calitate!

Situatia generala pe piata muncii

 

La momentul de fata, situatia pe piata muncii nu este una imbucuratoare. La fel ca si in intreaga tara, criza economica implica schimbari radicale la nivel de cerere si oferta a fortei de munca.

Este de mentionat, la general, ca situatia a inceput sa se schimbe deja 2-3 luni, fiind afectate anumite domenii, altele continuind sa lucreze fara mari schimbari. Recent, acum o saptamina, a inceput sa se modifice si situatia in alte domenii ale economiei.

Ca efecte generale se urmaresc:

  • migratia fortei de munca - populatia apta de munca revine in tara
  • salariile se micsoreaza
  • locuri vacante de munca sunt foarte putine
  • locurile de munca disponibile sunt ocupate de persoanele care au revenit in tara si au o experienta mai mare.
  • anumite domenii sunt mai tare afectate de criza, altele mai putin - in deosebi intreprinderile mari.

Domeniile afectate de criza

Putem clasifica domeniile afectate de criza in ordine crescatoare. Printre primele au fost afectate intreprinderile mari, care lucrau in parteneriat transnational, dupa care eu fost afectate constructiile, apoi industria usoara si, in sfirsit comertul. Trebuie de mentionat ca in Ungheni a fost afectata de criza, chiar de la bun inceput - deja 4-5 luni - intreprinderea de stat Gara Feroviara.

 

Nr. d/o

Domeniul de activitate

Modificarile petrecute

1.

Constructii

Disponibilizarea personalului

Reducerea vinzarilor/incetarea constructiilor si a reparatiilor

Stoparea activitatii in general

2.

Industria usoara

Achitarea intirziata/neachitare a salariilor

Reducerea locurilor vacante (un numar de locuri de munca era permanent vacant din cauza fluctuatiei)

Micsorarea salariilor

3.

Comert

Suspendarea contractelor de munca pe o perioada nedeterminata

Micsorarea salariilor

Micsorarea vinzarilor

 

Conform datelor AOFM Ungheni

 

Mentionam, ca la momentul de fata, sunt inregistrati peste 1600 de someri la AOFM Ungheni, de la inceputul anului, fapt, care conform datelor AOFM nu s-a urmarit in decursul a 10 ani de activitate.

In ceea ce priveste prezenta locurilor vacante (prezenta celor mentionate sunt locurile, care implica anumite conditii/specializari (experienta mare de lucru)/salariu mizer (sub 500 lei)/etc), acestea nu sunt, iar cele mentionate de AOFM se completeaza atit de repede, incit la moment, nu exista vacante nici de maturatori de strada.

Printe locurile existente, dar de care informatie AOFM nu dispune sunt cele care nu implica o angajare legala, dupa cum: realizatori la piata, saloanele de frizerie (lucrul in baza de patent), chelneri (fluctuatia e foarte mare), vinzatori la gheretele de tigari. Dintre acestea - in saloanele de frizerie sunt ocupate locurile de specialistii cu practica si clientela, salariile chelnerilor au urmat o  micsorare (nu mai mult de 1000 lei), realizatorii la piata muncesc din % (iar vinzarile de haine au scazut aproximativ cu 60%).

In prezent, printre intreprinderile din Ungheni, care activeaza fara mari modificari sunt citeva din Zona Libera Economica. Cit timp vor functiona nu se stie.