Drumurile locale în vizorul jurnaliștilor



Reprezentanți ai ziarelor membre ale Asociației Presei Independente, dar și jurnaliști de la alte media din Moldova au participat vineri, 30 septembrie 2016, la trainingul “Drumurile noastre poate se vor asfalta vreodată”, organizat de API cu suportul Ambasadei Finlandei la București. Participanții au fost instruiți cum să identifice și să abordeze problemele privind dezvoltarea infrastructurii, dar și cum să organizeze campanii de informare pentru a mobiliza comunitățile și a influența deciziile politice ale autorităților locale.

Mihai Goțiu, expert la Societatea Academică din România, a prezentat jurnaliștilor din Republica Moldova mai multe exemple de investigații realizate de presa română despre proiectele de reabilitare sau construcție a drumurilor. De asemenea, expertul s-a referit la rolul presei în dezbaterile publice și luarea deciziilor privind dezvoltarea infrastructurii, menționând modalitățile de colaborare cu Administrația Publică Locală atunci când mass-media se implică în procesul de adoptare a deciziilor. “Ar trebui ca presa să urmărească cum sunt elaborate, aprobate și implementate planurile strategice ale comunităților” a menționat Mihai Goțiu.

În cadrul instruirii, participanții au fost familiarizați cu tehnici de organizare a campaniilor de presă în probleme de amenajare a localității sau realizare a unor proiecte de infrastructură. În acest sens, instructorul le-a prezentat jurnaliștilor studii de caz ale campaniilor locale de rezonanță din România legate de drumuri, spații publice, dar și participarea civică la executarea bugetului. Au fost discutate în special exemplele de campanii care au reușit să determine autoritățile să adopte anumite decizii favorabile comunității. “Pentru ca ziarele să inițieze o campanie reușită, trebuie să se găsească aliații potriviți, astfel există posibilitatea mai mare ca problema să fie soluționată”, a specificat trainerul. El a mai precizat că o campanie reușită este una care implică neapărat și cititorii.

Participanții la instruire s-au arătat interesați de subiectul privind infrastructura rutieră, menționând că această temă ar trebui mereu abordată. „Scriem permanent despre problema drumurilor locale, deoarece cititorii sunt interesați de această temă” a spus Ion Perciun, reporter la ziarul ”Cuvântul” din Rezina.

Viorica Rusu, reporteră la ziarul ”Ecoul Nostru” din Sângerei spune că tema drumurilor este una dureroasă pentru fiecare. Ea a precizat că ziarul pe care îl reprezintă va scrie mai insistent despre acest subiect, în speranța că articolele publicate vor reuși să îmbunătățească situația în raionul Sângerei.

“Mihai a dus exemple de implicare a presei în luarea deciziilor, foarte bune pentru noi, pe care le putem aplica și în regiunea noastră. Astfel de acțiuni ne vor ajuta să schimbăm mentalitatea cititorilor noștri”, a adăugat Ion Ciumeica, redactor la ziarul „Gazeta de Sud” din Cimișlia.

Aceasta este prima instruire organizată în cadrul proiectului Evaluarea transparenței procesului bugetar și utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice”, proiect realizat cu suportul Ambasadei Finlandei la București. În acest sens, cinci ziare din Soroca, Rezina, Ungheni, Cimișlia și municipiul Chișinău vor monitoriza pe parcursul unui an transparența și eficiența utilizării banilor publici pentru reabilitarea și întreținerea drumurilor locale.

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la 0 22 210602 sau dina.lungu@api.md