Mai mulți jurnaliști locali au discutat reforma Justiției cu reprezentanți ai instituțiilor de stat



IDIS ”Viitorul” continuă seminarele de instruire pentru jurnaliștii din regiuni. De această dată, timp de două zile (2-3 aprilie) invitații speciali au abordat subiectul reformării Justiției și combaterea corupției.  

Pe parcursul acestui wk-end, jurnaliști din Rezina, Drochia, Ungheni, Basarabeasca, Cimișlia, Șoldănești, Glodeni, Strășeni, Comrat, au discutat cu Cristina Țărnă, Director adjunct al CNA, Vlad Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice, Alexandru Tănase, Președintele Curții Constituționale și politologul Cornel Ciurea.

Jurnaliștii au avut ocazia să identifice noi subiecte și au realizat interviuri cu invitații.

Cristina Țărnă, Director adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA) a vorbit despre combaterea corupției , definind actorii care pot combate acest fenomen.  În acest context, a fost abordat rolul partidelor politice și al instituțiilor publice. ”Integritatea în sectorul public este atunci când avem integritate politică și integritatea instituțiilor publice. Integritatea part pol este un factor foarte important în combaterea corupției. Întreprinderile conduse de partide , au un randament scăzut și pot da faliment, prin devalorizarea activelor. O instituție publică este integră dacă acolo lucrează oameni integri”, a precizat invitata. De asemenea, a fost discutat Codul de etică al funcționarilor publici și ce spune legea despre favoritism, protecționism, conflictul de interese,regimul cadourilor.

Vlad Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice, a vorbit despre reformarea justiției, reforma Procuraturii, competențele Curții Supreme de Justiție, activitatea Centrului Național de Integritate și obligațiile funcționarilor de a declara veniturile și interesele.

Dacă vrei să reformezi justiția trebuie să ai un plan strategic și bine gândit. Este greu să reformezi acest sistem. Avem proceduri birocratice și complicate. Cea mai importantă realizare în Justiție o vom înregistra atunci când vom  rupe legăturile între autoritățile locale, Poliția, Procuratura și Judecătoria locală”, a precizat juristul.

La rândul său, Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a povestit despre activitatea instituției pe care o conduce. ”Evoluția justiției  în R. Moldova  a avut o traiectorie dramatică. Indiferent de atitudinea critică față de guvernarea actuală, este bine să remarcăm și anumite progrese. De exemplu, odată cu libertatea de exprimare avem mai multă presă”.

Invitatul nostru a povestit despre neregulile în sistemul Justiției, cum ar putea fi acestea înlăturate, cum devii judecător, dar și cum a apărut corupția în sistemul justiției din RM odată cu apariția proprietății private.

Seminarul are loc în cadrul programului de informare și instruire a jurnaliștilor despre subiecte conexe integrării europene. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Finlandei.

Pentru mai multe detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice al IDIS „Viitorul”, Diana Lungu: 0 22 222 331.