Fundatia Comunitara Ungheni sustine tinerii defavorizati



AO "Viitorul Incepe Azi" este sustinut de catre Fundatia Comunitare Ungheni pentru crearea unei sali de computere, Proiectul "Performanta in instruire-acces la computer" are drept scop ridicarea gradului de competitivitate a tinerilor din categoria social- vilnerabila din orasul Ungheni prin accesul la o sala de computere.

Beneficiari ai AO „Viitorul Începe Azi” sunt tinerii de la 15 la 25 ani din familii social-vulnerabile, fie orfani, familii monoparentale, post institutionalizati, victime ale traficului. Existenta lor se reduce, in majoritatea cazurilor, la supravietuire. În proiectul Centrul de Reintegrare Sociala a Tinerilor „CREDO” si proiectul complementar lui Serviciul Formare-Integrare Profesionala, tinerilor li se ofera asistenta sociala, burse pentru studii, renta alimentara, pachet igienic, consilieri si terapii psihologice, analize medicale, etc.           

În marea lor majoritate, tinerii sunt in instruiri, de exemplu, din 114 beneficiari de la inceputul anului 2008, 67 sunt in instruiri – 33 in instruiri de lunga durata (universitati si colegii), iar 34 in instruiri de scurta durata (scoli profesionale, scoli de meserii), alti 27 de tineri au fost angajati in cimpul muncii.           

Tinerii – beneficiari ai asociatiei, nu au posibilitatea de a merge la o sala de calculatoare, pentru a-si face un referat, o lucrare sau orisicare alt document facut la calculator, din cauza ca acest serviciu este destul de costisitor pentru ei, mai ales ca, neavind deprinderi de dactilografiere, timpul de lucru pentru pregatirea unui referat este destul de mare, ceea ce implica costuri mari.           

Este o problema, dat fiind ca tot mai putine scoli de meserii/profesionale, nemaivorbind despre colegii si universitati solicita tezele/referatele/lucrarile practice facute la calculator. Iar pentru angajarea in cimpul muncii se solicita CV, scrisoare de motivare, scrisori de recomandare.           

În momentul in care tinarul, care nu are bani decit pentru alimentare, este pus in situatia in care are doua variante – ori sa abandoneze studiile, ori sa nu-si pregateasca lucrarile la nivelul solicitat, ceea ce scade reusita.

Crearea salii de computere pentru tinerii social-vullnerabili, care ar permite accesul la informatie, ridicarea nivelului de instruire, implica mai multe resurse: umane, materiale – computere, xerox, financiare – cheltuieli de reparatie.

Trebuie de mentionat ca, computerele au fost donate de Compania "Orange" asociatiei la inceputului 2008 ]n cadrul COmpaniei de colectare de fonduri "O zi din viata Ta".

Problema, care este la momentul de fata si nu permite crearea salii de computere, este necesitatea repararii incaperii.