Seminar IDIS: Sunt necesare condiții de susținere a femeilor în viața politică a țării



IDIS ”Viitorul” a organizat, joi, 3 decembrie, un seminar în orașul Râșcani unde au participat reprezentante ale societății civile și ale partidelor politice din raionul Râșcani. De asemenea, au participat reprezentante ale comunităților ucrainene, rome și ruse din localitate. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Consolidarea participării femeilor reprezentante ale minorităților etnice în procesul de luare a deciziilor”, finanţat de Ambasada Canadei prin intermediul Fondului Canadian de Inițiative Locale.

Experții IDIS au abordat mai multe subiecte importante pentru Republica Moldova: situația minorităților etnice, politicile de gen, măsurile de prevenire a corupției și politicile anti-discriminare.

Corneliu Ciurea, a sintetizat evenimentele politice din țară, referindu-se la problema corupției, calității elitei politice și integrării europene. Expertul a menționat că ”mai multe legi europene pe care le-a adoptat recent Parlamentul Republicii Moldova, reprezintă un anumit compromis între vectorul European ales de noi și dorința noastră de a păstra valorile tradiționale. Astfel, volens nolens, acest dialog va continua”.

Menționăm că participantele au avut o atitudine pozitivă față de agenda europeană, subliniind, în același timp, importanța păstrării valorilor naționale.

Erica Zucec s-a referit la politicile de gen din Republica Moldova, menționând unele probleme care apar în implementării măsurilor necesare pentru asigurarea implicării active a femeilor în viața politică din țară. Dânsa a menționat că: ”au fost realizați mai mulți pași importanți, însă constatăm că unele proiecte nu au fost duse până la capăt cum ar fi, de exemplu, adoptarea în prima lectură a unui proiect de lege care prevede introducerea cotelor obligatorii de 40% privind includerea femeilor pe listele partidelor la alegerile parlamentare și locale”.

La rândul lor, participantele au subliniat necesitatea creării condițiilor necesare care ar susține  implicarea activă a femeilor în viața politică a statului. Discuții aprinse au avut loc pe marginea situației comunității romilor din raionul Râșcani.